Hirdetés

Síkarbantartási kisokos

A tél beálltával egyre több sí­pá­lya kezd üzemelni a téli spor­tok hódolóinak örömére. A sílécek és snowboardok karbantartásáról gyűj­töttünk össze hasznos tud­nivalókat.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Síkarbantartási kisokos
Fontos a sporteszközök karbantartása Fotó: Hodgyai István

Ahhoz, hogy élvezhető legyen a síelés és a snowboardozás, fontos a sporteszközök karbantartása. A sporteszközeink helyes karbantartásáról Bodó Jenő síszerviz-tulajdonost kérdeztük.
A téli sportok rajongóinak figyelmét elsősorban a sílécek tárolására hívja fel Bodó Jenő székelyudvarhelyi sí- és snowboardkereskedő, szerviztulajdonos. Hangsúlyozta, használat után mindig szárazra kell törölni a sporteszközöket, ezzel elkerülve azok korrodálódását és károsodását. Mint mondta, ajánlott a lécet folyékony waxszal kezelni, hogy ne rozsdásodjon, ugyanis gyakran a sílécet beteszik a garázsba vagy más tárolóhelyre, és ha nincs megfelelően lekezelve az eszköz, berozsdásodik a kantni, és a kötések fém alkatrészei is nagymértékben korrodálódnak.
– Hogy ezt elkerüljük, mindenképp száraz és hűvös helyen érdemes az eszközöket tartani – szögezte le.
Továbbá azt ajánlja, hogy szezon elején érdemes szervizbe vinni az eszközeinket, ezáltal a kantnik csorbulását és a lécek erősségét is ellenőrizve, mert a nem megfelelő síléc vagy snowboard balesetveszélyes lehet.
– Ha nincs megfelelően élezve a síléc, a jeges pályán könnyen elcsúszhat a síelő, és ezzel másokat is veszélybe sodorhat – mutatott rá.
Emellett fontos, hogy mind a síléc, mind a bakancs súly­pontja megfelelően legyen beállítva, az adott személy súlya szerint, így adott mér­tékű rándulásnál időben oldódik ki, hogy ne okozzon sérülést esés közben.

– A régi technológia nem a carvingozásról szólt, az egyenes orrú lécek lesiklásra voltak tervezve, körvonaluk nem a szlalomozásra volt kifejlesztve

– hangsúlyozta Bo­dó –, manapság kisebb, vál­tozó körvonalú léceket for­gal­maz­nak, ez azt jelenti, hogy könnyebben irányíthatók, a kezelhetőségük szélesebb skálán mozog.

Hodgyai István

A szakember szerint a lécek élettartama leginkább a karbantartástól függ, attól, hogy hányszor volt élezve, túl van-e csiszolva. Bodó rámutatott: sokan megjárják, hogy használtsportszer-kereskedésekben vagy autópiacon, gyakran nem megfelelő tudású emberektől szerzik be a lécet, így olyant választva, ami már lehet, hogy nem alkalmas a használatra – ez szervizeléskor gyakran meglepetést okoz.
– Vannak szervizeléssel javítható hibák: ha a talp mélyebben karcolódik, a megfelelő anyaggal fel tudjuk tölteni, visszacsiszolni és újrawaxolni, vagy ha az adott modellen cserélhető a kötés, annak károsodása esetén pótolható – részletezte.
Bodó rámutatott, ha a síléc kantnija túlkopott, vagy túlcsiszolták, azt már nem lehet orvosolni. A waxolásról megjegyezte, hogy az eszközök megfelelő csúszásához elengedhetetlen, ugyanakkor nagy szerepe van a műanyag talprész ápolásában, hogy az ne száradjon ki – ezzel is növelve a síléc vagy snowboard élettartamát.
Bodó szerint a szervizárak nem változtak szezon közben, a megdrágult alapanyagok ellenére a korábbi árakra számíthat az, aki szeretné sporteszközeit karbantartani. A díjak a síléc méretétől és a hibák milyenségétől függ, nagyjából 120–150 lej közé tehető páronként.

– Azok, akik új sílécet szeretnének vásárolni, több dologra érdemes figyelniük: a síléc megfelelő méretű, ha tulajdonosának az orra és az álla közti részig ér, gyerekeknél pedig a mellkas közepe és az áll közti részig. Az eszköz kiválasztásakor fontos megfigyelni, hogy mennyire puha a síléc összetétele, ez a testsúlytól és a tudástól függ leginkább. Hasonlóan a bakancs kiválasztásakor is figyelmesnek kell lenni, hiszen ezeket is teljesítménytől függően kategorizálják

– hívta fel a figyelmet Bodó.
 

Kövessen a Facebookon!