Sapientiás nyílt napok: rekordszámú résztvevő és ráadásnap

Mintegy 1350 résztvevő tekintett be a csíkszeredai kar mindennapjaiba idén az április 3-án zárult sapientiás nyílt napokon. Tizenkilenc település harminchárom iskolájából érkeztek középiskolások. Az esemény népszerűségét a résztvevők száma, de a sok pozitív visszajelzés is nyomatékosítja.

HN-információ
Sapientiás nyílt napok: rekordszámú résztvevő és ráadásnap
Fotó: Sapientia – EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán idén is megrendezték a nagy népszerűségnek örvendő Légy egy napra sapientiás! nyílt napokat Csíki Adél PR-felelős és Korodi Szidónia médiatartalmat gyártó PR-asszisztens vezetésével. A felvételire készülő középiskolásokat március folyamán minden péntek délelőtt izgalmas programokkal várták az egyetem tanárai és hallgatói egyaránt. 
– A túljelentkezésnek köszönhetően, a tavalyi évhez hasonlóan, a 2023-as nyílt napok is kiegészültek egy áprilisi „ráadás” nappal. Így összesen hat alkalommal tizenkilenc település harminchárom iskolájából érkeztek középiskolások, mintegy 1350-en – mondta Csíki Adél összegzésképpen. 

Korodi Szidónia társszervező beavatott a nyílt napok programjába. Elmondta, az érdeklődők a regisztrációt követően megtudták, miből áll a napi program, amely ezután egyetembemutatóval folytatódott. Megosztották a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karára vonatkozó fontosabb információkat, például az alap- és mesterszakok kínálatát, a bentlakás sajátosságait, az ösztöndíjprogramokat, a felvételivel kapcsolatos tudnivalókat, valamint a diákélet adta egyéb lehetőségeket. Ezt követően a diákok kisebb csapatokra osztva indultak kampusztúrára, az épület fontosabb helyiségeit célozva. Azonkívül, hogy betekintést nyertek egy-egy laborba, a könyvtárba, a stúdiókba, bentlakási szobába és a Hallgatói Önkormányzat irodájába, érdekes információkkal gazdagodtak ezek működéséről, érdeklődhettek kísérőiktől, sőt az egyetem hallgatói egyes megállóknál finomságokkal várták őket. Emellett 360 fokos selfie-videókat készíthettek emlékbe, és különböző kellékekkel fényképezkedhettek.
– Majd a középiskolások a  különböző tudományterületeknek megfelelő foglalkozásokra jelentkeztek: Labscape (biomérnöki ismeretek), Tudomány a gasztronómiában (élelmiszeripari ismeretek), Zoomer Academy (társada­lomtudományok), Sapis Orac­le (bölcsészet), Logisztikai játék (közgazdaságtan) – fejtette ki Korodi Szidónia.
Csíki Adél hozzátette: nap végén a résztvevők névtelen összegző kérdőívet töltöttek ki. Számos visszajelzés érkezett, melyekből kiderült, a diákok hogyan érezték magukat, mivel gazdagodtak, mi az, ami tetszett, vagy kevésbé tetszett, esetleg milyen változtatást javasolnak. 

– Legtöbben pozitív tapasztalatként említették a szervezők közvetlenségét, az interaktív foglalkozásokat, a fiatalos hangulatot és a modern felszereléseket – foglalta össze a PR-felelős a kérdőívek tartalmát. Hozzátette: sokan megköszönték a lehetőséget, és megfogalmazták, itt tervezik folytatni a tanulmányaikat. A pozitív élmény nemcsak a kérdőívekből, hanem a helyszíni beszélgetésekből is kiderült.  

Sapientia – EMTE

– Március 10-én lehetőséget kaptam pár diáktársammal, hogy betekintést nyerjünk a csíkszeredai Sapientia kurzusaiba, szakjaiba, felszerelt laborjaiba és a diákok mindennapi életébe. Az egyetemi hallgatók színes programmal vártak, melynek számomra a kedvenc mozzanata a pár génsebész szakos hallgató által bemutatott kísérletek voltak, valamint a könyvtár és a laborok megtekintése. Néha idő hiányában sajnos sietnünk kellett, de azért volt alkalmunk megörökíteni az emlékeket. Örömteli volt az egykori baróti diákokkal találkozni és meghallgatni véleményüket. Köszönöm, hogy bepillantást nyerhettem az egyetem által kínált lehetőségekbe, jó élményekkel gazdagodtam – számolt be Egyed-Kese Erika, a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum 12. osztályos tanulója. Forró Magort, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum diákját az épület is lenyűgözte. 

– Maga az épület belülről és kívülről is megfogott, nagyon modern és letisztult. A programok nagyon jók voltak, a laboros foglalkozások (a kísérlet és a szabadulószoba) érdekesek voltak, egyetlen negatívumként a rohanást tudom felhozni. A fogadtatás része imponált nekem a legjobban, a „túravezetők” és a bemutatással foglalkozók nagyon jó fejek voltak, jókat lehetett velük beszélgetni és megértőek voltak. Az is jól­esett, hogy az egyetemen a magyarázat mellett lehetett kóstolni (például a gasztronómián a pizza vagy az erjesztés részen a különböző sörök), ez a hosszú út után feloldotta a hangulatot. Nagyon örülök, hogy ilyen jó volt a fogadtatás, hatalmas elismerés a hallgatók felé – lelkesedett Magor.

Ugyanakkor a szervezői oldalról is rengeteg pozitív visszajelzés érkezett. Az összetartó és kitartó csapatmunka amellett, hogy meghozta gyümölcsét, még inkább összerázta a tagokat.
– Nagyon örülök, hogy ismét tagja lehettem ennek a szuper csapatnak. Mivel a tavaly is részt vettem a nyílt napokon mint szervező, tudtam, minek nézünk elébe, de azt is, hogy együtt sikerül idén is felejthetetlen eseményt összehoznunk az érdeklődők számára. Nagyon sok előkészület és felkészülés volt szükséges, hogy minden zökkenőmentes legyen, de a jó hangulatnak és társaimnak köszönhetően, a visszajelzésekből arra következtethetünk, hogy a befektetett munka megérte. A későbbiekben is igény lesz hasonló rendezvényekre – mondta a szervező diákok részéről Akácsos Zsófia, másodéves hallgató.

Tudosított: Pünkösti Mónika, Veres Erika



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!