Hirdetés

Roncsautóprogramot indítanak, ivóvízhálózatot bővítenek

Helyi roncsautóprogram indításáról, az ivóvízhálózat bővítéséről döntöttek csütörtökön a gyergyószentmiklósi tanácsosok. A rendkívüli tanácsülésen teljes volt az egyetértés, mindenki támogatta a napirenden szereplő határozattervezeteket.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Roncsautóprogramot indítanak, ivóvízhálózatot bővítenek
Ezúttal nem vitatkozták. Sallagmentesen fogadták el a határozatokat Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

A környezetvédelmi minisztériummal együttműködve helyi roncsautóprogram indulhat Gyergyószentmiklóson az önkormányzat csütörtöki döntését követően. A program keretében 150, 15 évnél idősebb autót adhatnak le tulajdonosaik, egyenként háromezer lejért, amiből 2400 lejt a minisztérium, 600 lejt a polgármesteri hivatal fizet. Egyhangúlag fogadta el a testület a tervezetet, bár elhangzott, nem valószínű, hogy ép autókat ennyi pénzért sokan beváltanának.

Együttműködési megállapodást is jóváhagytak a megyei tanács és a helyi önkormányzat között, amely a Csíky-kert felújításáról szól. A partnerség keretében, a megyei tanácsnál tavaly meghirdetett részvételi költségvetésből felújítják és QR-kódos jelzésekkel látják el a tanösvényeket, korszerűsítik a bútorzatot, a bejáratot, labdarúgásra és jégkorongozásra is alkalmassá teszik a sportpályát, illetve egy kilátót is építenek. A költségeket a megyei tanács állja, Gyergyószentmiklósra hárul az urbanisztikai engedély kiállítása, a terület biztosítása.

Újabb beruházásra kér támogatást az Anghel Saligny programból az önkormányzat: a város ivóvízhálózatát bővítenék a város vízházáig terjedően, így a négyesnél levő szálláshelyek vízellátása is megoldódna. Ugyanakkor a víz befogására is újabb megoldásokat találhatnak, ha nyertesnek bizonyul a pályázat: több kutat fúratnának, amitől azt remélik, hogy másodpercenként mintegy 50 literrel nő a rendelkezésre álló vízhozam. Ez aszályos időszakokban jelentene nagy segítséget, akárcsak a csanódi víztározó bővítése, az ottani vízbefogás korszerűsítése.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!