Hirdetés

Romániában fontosabb az olcsóság az energiabiztonságnál

Románia gáztárolóinak töltöttsége 68,3 százalékos, alacsonyabb a 74,8 százalékos európai átlagnál, de a gázfogyasztók számára ez nem ad okot aggodalomra – véli az Intelligens Energia Egyesület.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Romániában fontosabb az olcsóság az energiabiztonságnál
Illusztráció Fotó: Veres Nándor

A szervezet – az Agerpres hírügynökség által szemlézett – pénteki közleménye szerint a következő napokban várható hőmérséklet-csökkenés miatt a fogyasztás valószínűleg napi 53 millió köbméterre nő, ami normális körülmények között nem okoz fennakadást a gázellátásban.

Az egyesület szerint Európában számos ország az idei tél enyhe időjárását és az alacsony tőzsdei gázárakat arra használta ki, hogy a következő télre felkészülve földgázt tároljon. Romániában azonban a szolgáltatók siettek felhasználni a tárolókban lévő drága gázt, mert egy újabb ciklusra történő tárolásuk további költségeket, így magasabb értékesítési árakat is jelentene. Vagyis Romániában a gázárak alacsonyan tartása fontosabb az energiabiztonságnál – állapították meg a szervezet szakértői.

A közlemény szerint jelenleg a Romániában termelt, illetve tárolt gázmennyiség a hazai fogyasztás fedezése mellett lehetővé teszi naponta mintegy 2,2 millió köbméter gáz exportját is. A tárolókból naponta legtöbb 24-25 millió köbméter gázt lehet felhasználni.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!