Hirdetés

Római könnyek, andalúz öröm

A Sevilla nyerte a labdarúgó-Európa-ligát, miután a budapesti döntőben tizenegyesekkel győzte le az AS Romát, ezzel megszakadt José Mourinho hibátlan mérlege, ami a kupadöntőket illeti. Az andalúz csapat ellenben hetedszer nyerte meg a kupasorozatot, és jövőre indulhat a Bajnokok Ligájában. Szép Zoltán helyszíni tudósítása.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 4 perc
Római könnyek, andalúz öröm
Telt ház volt a Puskás Arénában Fotó: Szép Zoltán

Május utolsó napján Budapestre figyelt a világ, miután a magyar főváros volt a házigazdája a labdarúgó-Európa-liga döntőjének. Az UEFA nem híres arról, hogy csak úgy osztogatná a sajtóakkreditációkat, legyen szó bármilyen eseményről. Épp ezért nagyon megörvendtem, miután múlt héten kiderült, hogy jóváhagyták a kérelmemet, és bekerültem a 275 szerencsés újságíró közé, aki tudósíthat az eseményről. A Sevilla és az AS Róma közötti párharc igazi futballcsemegének ígérkezett, habár személy szerint egyik csapatnak sem szurkolok igazán. Ennek ellenére, ha meghallom, hogy Európa-liga, a Sevilla jut eszembe, mert az andalúzok rekorderek ebben a kupasorozatban, hisz valahányszor döntőbe jutottak, nyertek. Mondhatnánk azt is, hogy specialisták, de ugyanez igaz a rómaiak edzőjére, José Mourinhóra is. A portugál szakember klubszinten ugyanis mindent megnyert már, és kupadöntőt még nem veszített. Budapesten azonban valakinek megszakad a jó sorozata. Ennek tudatában ültem fel a magyar fővárosba tartó gyorsvonatra, amely tízperces késéssel indult, és 35 perces késéssel érkezett meg. Cserében nézhettem egy kis balhét, amely során egy Róma-drukkert lopással gyanúsított meg egy láthatóan ittas fiatalember. Volt ott pofozkodás is, nyomdafestéket nem tűrő szöveg, de az eltűnt pénz nem került elő.

A nap folyamán egyébként Budapesten már volt egy bunyó a két szurkolótábor között, úgyhogy parázs hangulatra számítottam. A Déli pályaudvarról továbbmenve egyre több szurkolóba botlottam, és szép lassan belecsöppentem a szurkolói vonulásba is, amely félelmetesre sikerült. A bordó mezes rómaiak úgy vonultak, mint egy hadsereg, igaz, a pirotechnika is rájátszott kicsit. El is hangzott a tömegben, hogy jó buli ez, csak kicsit sok itt a római. A Puskás Arénában hivatalosan 61 476 nézőt jelentettek be, és a meccs előtt fél órával még mindig voltak eladó jegyek. A legolcsóbb 200 eurót, a legdrágább 3000 eurót taksált. Ami az emléktárgyakat illeti, egy sál 120 lejbe, egy póló 170 lejbe került, a hűtőmágnes 80 lej körül volt. A sör árát nem néztem, de biztos olcsóbb volt, mint Tamperében a hokivébén.

Szép Zoltán

A meccsről

A Puskás Arénában a mérkőzés felvezetése látványosra sikerült, és ebből a két szurkolótábor is kivette a részét, hisz ők is készültek, élőképekkel, zászlókkal, görögtüzekkel. Ami a játékot illeti, az első félidő gyorsan lejárt, és izgalmas, látványos futballt hozott. Az első komolyabb helyzet a 12. percben volt, Spinazzola lövését a Sevilla kapusa hárította. Félórányi játék után az argentin világbajnok Dybala, akinek a játéka kérdéses volt még a meccs előtt, megszerezte a vezetést. Ezután a Sevilla magasabb sebességbe kapcsolt és komolyabb helyzeteket alakított ki, Rakitic még a kapufát is eltalálta. Szünet után aztán hamar jött az egyenlítő találat, Mancini combjáról a labda a kapuba pattant. A 75. percben Anthony Taylor játékvezető elsőre tizenegyest ítélt a Sevilla javára, de a VAR-vizsgálat után visszavonta az ítéletet. A hajrában mindkét csapatnak volt helyzete, de gól nem született, így jöhetett a hosszabbítás, amely mindenről szólt, csak futballról nem, hogy idézzem az egyik újságíró-kollégát: „Ennél jobban nem lehet elcsalni egy hosszabbítást.” A tizenegyespárbajt a Sevilla nyerte, miután Mancini és Ibanez is hibázott, a spanyolok viszont nem rontottak. Az andalúzok hetedszer is magasba emelhették a kupát, a Special One pedig először kapott ki egy fináléban, igaz, kevésen múlott a sikere.

Eredmény

Európa-liga, döntő (Puskás Aréna, 61 476 néző):
Sevilla (spanyol) – AS Roma (olasz) 1–1 (0–1, 1–1, 1–1) – tizenegyesekkel 4–1
Gólszerzők: Mancini (55., öngól), illetve Dybala (35.)

Sárga lap: Rakitic (65.), Lamela (109.), Jordan (121., pályán kívül), Montiel (124.), Ocampos (130.), illetve Matic (21.), Pellegrini (45.), Mancini (48.), Cristante (65.), Zeki Celik (74.), Zalewski (105.)

Vezette: Anthony Taylor (angol)

Sevilla: Bunu – Jesús Navas (Montiel, 95.), Badé, Gudelj (Marcao, 128.), Alex Telles (Rekik, 95.) – Fernando (Jordan, 128.), Rakitic – Ocampos, Óliver Torres (Suso, a szünetben), Bryan Gil (Lamela, a szünetben) – en-Nesziri. Vezetőedző: José Luis Mendilibar.

AS Roma: Rui Patrício – Ibanez, Mancini, Smalling – Spinazzola (Llorente, a hosszabbítás szünetében), Cristante, Matic (Bove, 120.), Zeki Celik (Zalewski, a hosszabbítás előtt) – Pellegrini (El Shaarawy, a hosszabbítás szünetében), Abraham (Belotti, 75.), Dybala (Wijnaldum, 68.) Vezetőedző: José Mourinho.

Szép Zoltán, Budapest



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!