Hirdetés

RMDSZ-kongresszus: a román politikusok az együttműködés fontosságát hangoztatták

Bukaresti kormányzati partnerei és a román államfő az együttműködés fontosságát hangsúlyozó üzenetekkel üdvözölték pénteken Temesváron az RMDSZ 16. kongresszusát.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
RMDSZ-kongresszus: a román politikusok az együttműködés fontosságát hangoztatták
Fotó: RMDSZ/Facebook

Az RMDSZ bebizonyította, hogy felelős párt, amely az idők során nemcsak az általa képviselt erdélyi magyar közösségre, hanem az országos politikára is hatást gyakorolt – hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő pénteken az RMDSZ temesvári tisztújító kongresszusára küldött üzenetében. Az elnök üzenetét Cătălina Galer államtanácsos olvasta fel. Ebben Iohannis kiemelte, a jelenlegi nehéz időkben nagy szükség van a jövőképpel rendelkező, komoly és tisztességes politikusokra, akik képesek szembenézni a kihívásokkal.

A kihívások egyre összetettebbek, és a politikai osztálynak meg kell találnia a megfelelő megoldásokat, hogy a polgárok a lehető legkevésbé érezzék a válságok következményeit

 – idézi az Agerpres hírügynökség az államfőt. Iohannis rámutatott,

az RMDSZ-nek a továbbiakban is ki kell vennie a részét az ország modernizációs folyamatából.

Nicolae Ciucă liberális (PNL) miniszterelnök a stabilitás pólusának nevezte az RMDSZ-t, és politikusai professzionalizmusát méltatta.

RMDSZ/Facebook

Marcel Ciolacu szociáldemokrata (PSD) házelnök leszögezte: ma is korrekt döntésnek tartja, hogy a 2021-ben alakult nagykoalícióba az RMDSZ-t és a (nem magyar) nemzeti kisebbségek frakcióját is bevonták – írja az MTI. 

Nem tudom, hogyan csinálja, de Kelemen Hunor elnök úrnak mindig minden összejön. Ezúttal is sikerült neki meggyőznie önöket, hogy ne legyen ellenjelöltje, és azt is elérte, hogy ma itt legyen a Szociáldemokrata Párt elnöke és a Nemzeti Liberális Párt elnöke is. Sem a PSD-, sem a PNL-kongresszuson nem történt meg, hogy mindhárman jelen legyünk

– mondta Ciolacu.

A PSD elnöke megemlítette, hogy mostanában közbeszéd tárgya lett az RMDSZ hatalmon maradásának létjogosultsága, de szerinte helyes döntés volt bevenni az RMDSZ-t a kormányba, illetve a nemzeti kisebbségek képviselőit a koalícióba.

– Nemcsak a Románia, hanem az egész Európa számára egyik legnehezebb időszakban, a világjárvány után, szomorú tapasztalatokkal a hátunk mögött, mindannyian bölcsen jártunk el, ahogy az a legjobb volt hazánk, Románia számára – fogalmazott. Hozzátette, tiszta szívből reméli, hogy továbbra is egy csapatot fognak alkotni, mindig megtalálják az egyensúlyt a koalícióban, túllépnek a közöttük levő feszültségeken.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!