Hirdetés

Rekordszintű Székelyudvarhely idei költségvetése, de nagy a bizalmatlanság

Rekordszintű Székelyudvarhely városának idei költségvetése, amelynek jelentős részét beruházások megvalósítására fogják fordítani. A hivatal, bár optimistán indul neki az évnek, a helyi önkormányzatnak vannak kétségei a beruházások sikeres befejezéséről, hiszen több is átcsúszott tavalyról az idei évre.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 5 perc
Rekordszintű Székelyudvarhely idei költségvetése, de nagy a bizalmatlanság
Fotó: Hodgyai István

Harminc pontból állt a székelyudvarhelyi soros havi tanácsülés napirendje, többek közt az éves költségvetést és annak módosításait fogadták el. Az ülésen egyúttal az infrastruktúrát, erdőkitermelést, mezőgazdaságot és közszolgálati problémák megoldását érintő határozatokról is döntöttek. A tanács részéről nem maradt el a szokásos számonkérés sem, ami a polgármester személyét célozta:

az RMDSZ frakciója a megkésett beruházásokat és a tavalyról megmaradt többletösszeg megmaradását kérte számon Gálfi Árpád polgármestertől, felelősségvállalásra szólítva fel őt.

Kételkedés és felelősségvállalás

A polgármester szerint megérett az idő a beruházási projektek megvalósítására, ennek tudatában tervezték meg a 2023-as év költségvetését, amely az utóbbi évekhez képest jelentősen megnövekedett. A tavalyi évről megmaradt források összegével együtt – 19 millió lej – a város költségvetése közel 240 millió lej, melynek java részét a beruházások önrészére fordítják – hangzott el az ülésen. Berde Zoltán, az RMDSZ székelyudvarhelyi frakcióvezetője megjegyezte: bármilyen jól össze lehet állítani egy költségvetést, a beruházások elmaradásával azonban csökken a hatásfoka.

A tanácsos emellett felelősségvállalásra szólította fel a polgármestert, mint mondta: a lakosságnak nincs ideje megvárni, hogy egy polgármester felnőjön a feladata elvégzéséhez. Az RMDSZ-frakció felrótta azt is, hogy a hivatal képtelen volt elkölteni a tavaly kiegészítésként kapott összeget, így felesleges további összegek lehívása, ha azokkal spórolnak, mert máshol többszörösen fel tudnák használni. Berde itt kifejtette, hogy több mint háromszáz helyi ingatlan igényelné a villanyhálózat korszerűsítését, ezt a problémát is meg kellene oldani.

Hodgyai István

Módosították a költségvetést

A költségvetés-tervezetet több ponton is módosították, a frakciók részéről Pálfi Kinga és Berde Zoltán mutatta be a módosítási javaslatokat, melyeket egyöntetűen elfogadtak és belefoglaltak a költségvetésbe. A módosítások közt a Móricz Zsigmond, Szentimre és Rét utca, valamint a Stúdió Mozi előtti tér korszerűsítéséhez szükségelnek megvalósíthatósági tanulmányt, emelik a Művelődési Ház, a Hargita Business Center és a Haáz Rezső Múzeum költségvetését, valamint sakkasztalok kihelyezését és játszóterek átalakítását is megszavazták. Az idei költségvetésből jelentős arányt, 57%-ot fordítanak beruházásokra, 47%-ot pedig a fenntartásra, viszont a hivatal nem mutat elég szándékot arra, hogy a beruházásokat időben elvégezze – szólalt fel Péter Balázs a POL részéről. Péter hozzátette: örülne, ha idén a beruházások megvalósítása százalékban nézve kilencessel kezdődne a tavalyi négy helyett. 

Tervek, megvalósítások

A további pontokra térve elfogadták a kórház melletti körforgalomtól a Céhek utcáig tartó szakaszon a közvilágítás és a villanyvezetékek föld alá helyezését, valamint az ehhez szükséges elemek – speciális fémoszlopok – beszerzését.

A Szénakert utca zónájában is elfogadták az esővíz és úthálózat bővítését, bár ezt a szakbizottság negatívan véleményezte. A napirendnél a POL- és az RMDSZ-frakció egyhangúlag jelezte, hogy a központi zónák rendszereinek korszerűsítése kellene prioritást élvezzen. Szóba kerültek a város köztulajdonát képező fák eladási összegei és a mezőgazdasági területek megnövekedett bérleti díjai, melyeket szintén elfogadtak.

Az ülésen további utcák létrehozásáról is szavaztak a Templom utcában, a Borvízoldalban, Farcádi utcában és a Cserehát zónában, valamint két utca nevéről döntöttek: Medve utca (a Templom utcából), Menta utca (a Keresztvápa utcából nyílik). Megszavazták a Kisköved utcai tér közvagyonná tételét, két ANL-lakás eladását és ugyancsak kettő eladásának visszavonását is.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!