Hirdetés

Potápi együtt lovagol a gyergyószentmiklósi zarándokokkal

Hatodik alkalommal indult Gyergyóból lovas zarándoklat csütörtökön délelőtt. A Márton Áron lovas zarándoklat névre keresztelt úton ezúttal Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára is részt vesz.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Potápi együtt lovagol a gyergyószentmiklósi zarándokokkal
Emeli kalapját. A személyes jelenlét híve a magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár Fotó: Veres Nándor

A Gyergyószentmiklós határában, Ferenc pápa 2019-es látogatása emlékére létrehozott parkból indultak a Márton Áron Pünkösdi Lovas Zarándoklaton részt vevő lovasok. A mintegy hatvanfős csapattal együtt lovagol Potápi Árpád János is.

Veres Nándor

A magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár indulás előtt a sajtónak úgy nyilatkozott: fontosnak tartja, hogy minden évben részt vegyen a zarándoklaton, hiszen ő az egyik ötletgazdája. Másrészt szerinte a nemzeti összetartozást is erősítik az ilyen jellegű események.

– Ma már a politika nem egy elméleti tudomány, hanem fizikai munka. Ha azt akarjuk, hogy az embereket, saját választókörzetünket, a világ magyarságát  tudjuk képviselni, akkor a helyszíneken is ott kell lenni, személyes példamutatással ösztönöznünk kell az embereket, hogy hasonló zarándoklatokon vegyenek részt annak érdekében, hogy Trianon tragédiáját a nemzeti összetartozás érzésének megerősítésével is feledtetni tudjuk – fogalmazott Potápi.

Veres Nándor
A Pápa parkban a térség polgármesterei, alpolgármesterei és Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke is jelen volt. Egy-egy imaszalagot hoztak településükről, amelyeket a csíksomlyói pünkösdi búcsúra igyekvő lovascsapatra bíztak.

Veres Nándor

Csergő Tibor polgármester házigazdaként üdvözölte a jelenlevőket. Kiemelte, a pünkösdi búcsú tanúságtétel a katolikus hit mellett.

– A zarándoklat egy utazás. De nem kirándulás, nem kaland, hanem egy szakrális út. Akik bármilyen formában, gyalog, biciklivel, lovon vagy autóval eljutnak a kegyhelyig, nem azért teszik meg az utat, hogy kényelmet találjanak, hanem hogy Istennel találkozzanak, hogy elérjék a lelki békét. Nemcsak a hit mellett tanúságtétel ez a zarándoklat, hanem nemzeti identitásunk, összetartozásunk, anyanyelvünk mellett is – fogalmazott a városvezető.

A himnuszok eléneklése és papi áldás után indult útnak a lovascsapat.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!