Hirdetés

Petőfi mindnyájunkról szól

Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából rövid ünnepi műsorral készült a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola valamennyi diákja és pedagógusa, amelyet kedd délben mutattak be a Mikó-vár előtti téren.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 2 perc
Petőfi mindnyájunkról szól
A közösségi élmény kedvéért énekeltek Petőfiről Fotó: László F. Csaba

A Mikó-vár előtti tér megtelt élettel, nagyjából ötszáz diák gyűlt össze, hogy Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulójáról emlékezzen meg kedd délben. Kérdésünkre László Károly, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója kifejtette: mivel idén Petőfi Sándor-emlékév van, az iskola pedig az ő nevét viseli, úgy látták jónak, hogy az évet ők zárják valamilyen ünnepséggel. A kedd délben szervezett műsornak nem volt kötött formája, az összeállítás során inkább arra törekedtek, hogy a gyermekek számára örömteli legyen, szívesen és lelkesen vegyenek részt benne.

– Először Petőfi Sándor egyik költeményének előadására gondoltunk, de később arra jutottunk, hogy inkább olyan szöveget választanánk, amellyel valamennyien jobban tudunk azonosulni.

Mivel az iskola összes diákja része ennek az eseménynek, első osztályos gyermekektől egészen a 15-16 éves nyolcadikosokig, úgy gondoltuk, inkább szóljon ez iskolánk névadójáról, ezt talán még hitelesebben át tudja adni a tömeg – avatott be az előzményekbe Borbély Hajnalka, az iskola magyartanára. 
Így döntöttek a pedagógusok egy Petőfi Sándor-vers helyett Szarka Gyula Petőfi dicsérete című dala mellett, amellyel a költő és forradalmár előtt tisztelegtek. A műben több vers részlete is felismerhető, például a Pató Pál úr, a Nemzeti dal vagy a Szeptember végén. Borbély Hajnalka hangsúlyozta: a felkészülés folyamata energiateli időszak volt, egy intenzív közös élmény, mert minden diák és pedagógus bekapcsolódott. Ugyanakkor hozzátette:

biztos, hogy zeneileg, művészileg nem tökéletes az előadás, de számukra ez csupán másodlagos, a lényege a közös élmény, hogy a gyermekek érezzék, hogy ez mindannyiukról szól.

A felkészülés és szervezés során Borbély Hajnalka magyar szakos tanárnak kiemelkedő segítséget nyújtott Bodó Nárciszka zenetanár és Waczel Enikő-Mária tanító is.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!