Hirdetés

Pereskedésbe torkollik az udvarhelyszéki útfelújítások nagyberuházása

Folyamatban van a szerződésbontás azzal az olasz vállalattal, aki három udvarhelyszéki megyei út felújítására szerződött, de elhagyta a munkálatok helyszínét úgy, hogy a beruházás egytizedét sem valósította meg. A megyei tanácsnak így két választása maradt: vagy megoldja a beruházás kivitelezését határidőn belül önerőből, vagy visszafizeti a már lehívott uniós összeget. A megyei önkormányzat, mint kiderült, az előbbire törekszik, a bedolgozás értékét pedig peres úton fogja követelni a kivitelezőtől.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 5 perc
Pereskedésbe torkollik az udvarhelyszéki útfelújítások nagyberuházása
Félbehagyott felújítás. Vissza kell fizetni a támogatást? Fotó: Hodgyai István

Három megyei útszakasz korszerűsítésére nyert meg az Európai Unió által finanszírozott pályázatot Hargita Megye Tanácsa még öt évvel ezelőtt, a kivitelezés azonban nem haladt a tervek szerint. A közbeszerzésen nyertes Cosedil SPA olaszországi építőipari cég mostanra már csak a jogászain keresztül tartja megrendelőjével a kapcsolatot, legutóbb Borboly Csaba megyei tanácselnök a rendőrséghez fordult a beruházás késlekedésének ügyében, ami előreláthatóan semmi biztató kimenetellel nem kecsegtet. A munkavállaló áremelést követel, az utakon közlekedők a járműveikben keletkezett károk megtérítését, miközben a munkálatok állnak, a kivitelezési határidő pedig egyre közeledik. 

Már nehezen indult

Összesen 48,33 kilométernyi megyei besorolású út teljes felújítására nyert az unió finanszírozta pályázatot Hargita Megye Tanácsa. Az említett beruházás a 131, a 137A, valamint a 133-as jelzésű megyei utakat érinti, ugyanakkor hidak megerősítését, újjáépítését is tartalmazza: Bikafalvától Kányá­don és Székelypeteken át Bra­ssó megye határáig, valamint a Kányád-Székelydálya-Vá­ros­falva és a Városfalva-Oklánd Kovászna megye határáig. A rossz hír viszont az, hogy a 124 millió lejes beruházás – melyből 7 millió önköltség terheli a megyét – nem halad, sőt stagnál, a munkálatoknak pedig alig a 10 százalékát végezték el. 
A beruházás nem indult zökkenőmentesen: az első közbeszerzésen nem került kivitelező, majd az egyetlen jelentkező – az említett olasz vállalat – hónapokkal a szerződéskötés után kezdte el a munkát 2021 nyarán. 2020-ban hitelvonalat is nyitott a megyei tanács annak érdekében, hogy a közbeszerzést megnyerő vállalat kifizetése gondmentesen és időben történjen meg.

Hodgyai István
Táblák jelzik az útfelújítás munkálatait, de a munkásoknak hűlt helye

Nincs haladás, a vállalat is felszívódott

Korábban egy Székelyudvarhelyen tartott sajtótájékoz­ta­tón jelezte Bíró Barna Botond, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke, hogy a munkálatok nem az elvárásaik szerint, hanem lényegesen lassabban haladnak, és az év elején úgy tűnt, mintha a beruházást kivitelező cég elhagyta volna a munkálatok helyszínét. Erről meg is győződtünk szerda délelőtt: az említett útvonal Bikafalva-Kányád közti szakaszán az utak feltörve, helyenként csak részlegesen pótolták az út szintjének kiegyenlítését, munkások pedig sehol.
Borboly Csaba tanácselnök kérdésünkre elmondta, ősz óta szomorú helyzetben vannak, mivel a felelős vállalat csak az ügyvédein keresztül tartja a beruházóval a kapcsolatot, bizonyára azért, hogy busás haszonnal hagyja félbe a kivitelezést. „Dühítő, hogy egy ekkora volumenű beruházásra sikerült támogatást lehívni, amely sohasem állt volna a megyei tanács rendelkezésére. Ennek ellenére pedig a közbeszerzésen licitet elnyerő cég nem végzi a feladatát” – panaszolta. A tanácselnök elmondása szerint a munkavállalóval törvényes úton zajlik a szerződés felbontása, viszont a nagyobb gondot az okozza, hogy amennyiben a beruházást nem sikerül egy bizonyos időn belül önerőből befejezni – a támogatást csak 2023. december végéig folyósítják –, az eddig lehívott pályázati összeget vissza kell fizetni.

Per, biztosító, bizonytalanság

A kivitelező Borboly szerint a munkálatok folytatásához áremelést kér a megyei tanácstól – az építkezési anyagárak megnövekedésére hivatkozva –, ami jóval a törvény által meghatározott árnövekedés feletti érték lenne. Ezt a kérést viszont semmilyen törvényes alap nem támasztja alá, így belemenni sem fognak – szögezi le Borboly. A munkálatokról továbbá kifejtette: az elvégzett munka felmérése, a tervek aktualizálása és az új közbeszerzés kiírása csak a szerződésbontást követően valósulhat meg. A tanácselnök hozzátette, mindent megtesznek, hogy a teljes összeget hasznosítani tudják a határidőn belül, úgyis hogyha a munkálatok költsége a megyei tanácsra hárul. „A bedolgozás költségeit a szerződésbontás után peres úton fogjuk visszakövetelni a kivitelezőtől akármennyi ügyvédi irodával is lesz körbevéve. Borboly megjegyezte: mivel a 24 hónapos kivitelezési időszakból már eltelt 19, és a munkálatok alig 10 százaléka, ha nem kevesebb, van elvégezve, ezért megfogalmaztak egy kártérítési igényt is, illetve a biztosítási összeget is kérik a biztosítótól. 

Hodgyai István
Felújítandó híd a Bikafalva-Kányád útvonalon

Lakossági panaszok, csődbe sodort cég

Sok a lakossági panasz az említett utak állapotára vonatkozóan, többen gépjárműveik megrongálódása miatt emelték fel hangjukat. A tanácselnök szerint ennek tudatában a rendőrséghez fordult, ahol panaszt tett a kivitelező ellen. Mint közölte, mindenkit arra biztat, hogy amennyiben az említett útszakaszon közlekedve kárt szenvedett, szintén tegyen rendőrségi panaszt, hiszen a még fennálló szerződés és a jogszabályok értelmében kártalanítási igényt lehet megfogalmazni a kivitelező cég felé. Az olasz munkavállaló ugyanakkor kisebb helyi cégeket is nehéz helyzetbe sodort, néhányat pénzügyi csőd is fenyeget a vállalat magatartása miatt. Mint kiderült, az olasz cég több kisebb vállalatnak adta ki a munkát, melyeket nem fizetett ki a munkavégzés során, így azoknak fokozatosan le kellett építenie a gépparkját és a személyzetét. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!