Hirdetés

Pelenka, máléliszt és gaz

Több tonna szemetet hordtak ki Székelyudvarhely bethlenfalvi határába eddig ismeretlen tettesek. A szeméthalmokban jelentős mennyiségű háztartási hulladék, autóalkatrészek, de az Európai Unió által finanszírozott segélycsomagokból származó élelmiszer is található.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 5 perc
Pelenka, máléliszt és gaz
Ruhanemű, lábbeli, háztartási gépek, autóalkatrészek a patak partján. Rögtönzött szeméthalom Fotó: Hodgyai István

Székelyudvarhely bet­h­len­falvi határában több helyen szemét tornyo­sul, a háztartási hulladék és más limlom mellett uniós élel­miszercsomagból szárma­zó puliszkaliszt is található zsák­számra a patakokban, bozótosban. Egy bethlenfalvi lakos értesítette szerkesztőségünket a szemetelés növekvő mértékéről, kalauzolásával jártuk be a hulladékoktól lassan veszélyessé váló helyet.
Bethlenfalvi olvasónk szombaton jelezte, hogy kutyasétáltatás közben több friss szeméthalmot észlelt a Termés utcából a Cekend gerincére vezető mezei út és a Fehéres-patak között. A bejelentő még aznap délután körbevezetett a jelentős mértékben szennyezett területen, ahol a kaszálókon már távolról is észrevehető egy-egy törött lökhárító, bőrkanapé-elem, de még olyan serpenyőt is láttunk, amiben még benne volt a sült zsír. Utunk a Fehéres-patak medrétől a Termés utca végéig tartott, a néhány tíz hektáros területen több tonna szemetet láttunk, de sok helyen már benőtte a gaz.

Karácsonyfa is van

A patakmeder mentén vezető útról látni, hogy sokan a fametszés utáni ágmaradványokat is a patak szélére vagy a vízbe dobták. Kalauzunk megjegyezte, ezzel nincs akkora gond, mint a háztartási szeméttel, mert a növényi maradványok, az ágak lebomlanak, de ha megnövekszik a patak vízhozama egy nagyobb esőzés során a víz által vitt hordalék eltorlaszolhatja a hidak alját, az átereszeket. A helyszínen azt is láthattuk, hogy a karácsonyfák is gyakran a patakban vagy annak partján végzik. Itt érdemes leszögezni, hogy a hulladékgazdálkodási vállalat – az RDE Harghita – karácsony után néhány héttel értesítette a lakosokat arról, hogy honnan szállítják el a kidobott karácsonyfákat, s arról is írtunk korábban, hogy miként hasznosítják ezeket. A patakmederben ezeken kívül táskaszámra láttunk pelenkát, elnyűtt ruhákat és egyéb háztartási hulladékot, szénával és ágakkal letakarva.

Friss autónyomok és uniós puliszkaliszt

A patak melletti útról kifelé indultunk tovább a Bethlenfalva fölött emelkedő dombtetőre, itt viszont már sokkal lassabban haladtunk, hiszen minden második bokor alá temérdek szemetet hordtak ki. Valamennyi itt látott furcsaságot nehéz és hosszú lenne felsorolni, de néhányat érdemes megemlíteni.
– A domboldalban álló bozótos felett köröznek a varjak – mutatja kalauzunk, éppen oda megyünk, s mikor nagyjából a bozótos mellé érünk, már látszik a tettes nyoma. 
– Idetolatott az autóval, bedobta a szemetet, és mivel csúszott a fű és a talaj, nem tudott úgy elmenni, hogy ne hagyjon nyomot – mutatta meg a lepergetett keréknyomokat.
A bozótosban már nem maradtak épen a zsákok, kihullott belőlük törött üvegpohár, karton, férfi és női cipők, sőt az Európai Unió által adományozott szociális élelmiszersegélyek – liszt, puliszkaliszt – is több zsákkal. A területen továbbhaladva további két friss autónyomot találtunk, amely a mezei utaktól távolabb, frissen kidobott szeméthalmokhoz vezet. Egy bozótos részen olyan serpenyőt is találtunk, amiben a használat után benne hagyták a zsírt, a körbevezető humorosan megjegyezte: „Ezt legalább kinyalogathatják a vadak.”

A vadász is oda hordja?

A dombtetőről visszaindultunk Bethlenfalvára, a mezei út egy bokros patakmeder mentén vezetett a Termés utcáig. Itt hívja fel a figyelmet kalauzunk, hogy a kaszálókon hányódó néhány karosszériaelem nem annyira érdekes, mint az, ami úgyszintén a bokrok között van: az említett kaszálón lökhárítót, hűtőrácsot, gumiabroncsokat és telefont is lehet szétszórtan látni. Ugyanakkor a bozótos több részén vannak vadösvények, mi ezekbe néztünk be. Egy nagyjából száz négyzetméteres helyen a bozótban kisebb szeméttelep létesült. Kávédaráló, különböző gyermekjátékok, vízforraló és vérnyomásmérő is hever a bokrok között. Az egyik kiszakadt zsákban még töltényhüvelyt is talált kalauzunk.
– Akkor a vadász is idehordja? – tette fel a kérdést.
Ahogy a többi, úgy az az üres töltényhüvely is biztosan nem magától került oda, állapítottuk meg.
Olvasónk bosszúsan jegyezte meg, hogy a közelben két szeméttároló konténer is van, ahová, ha a kukába nem is fér, még mindig be lehet dobni a szemetet, ám az embereket – számára úgy tűnik – mindez hidegen hagyja.
– Ha csak azt számolná az ember, hogy ez az állatvilágra és növényekre nézve mennyire káros, már elszörnyed, de a fiainknak és unokáinknak milyen vidék lesz az örökségük, ha nem vigyázunk rá? – tette fel a költőinek szánt kérdést. – Az emberekben lassan csak az fog élni, hogy az UTCA Egyesület majd úgyis minden szemetet összeszed és minden környezeti problémát megold, ez pedig szégyenletes mentalitás – fűzte hozzá.

Senkinek nem tűnik fel

A határban talált szeméthalmok ügyében megkerestük a helyi rendőrséget. A testület vezetője, László Szabolcs azt nyilatkozta, ilyen ügyben még kaptak bejelentést. Az igazgató elmondása szerint nem egyszerű kiszűrni a szemetelőket, mivel nincs mindenhol térfigyelő kamera, viszont nagy segítség, amennyiben valaki szemtanúja vagy észlelője a szemetelésnek, jelenti az esetet.
László Szabolcsot a kiszabható bírságokról is kérdeztük. Mint mondta, a büntetés mértéke nagyban függ a szemét milyenségétől – hogy mennyire veszélyes vagy szennyező –, illetve attól, hogy magán- vagy jogi személy a tettes, de minden esetben jelentős mértékű büntetéseket szabnak ki.
Bejelentésünket követően folyamatban van a tettesek felkutatása.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!