Hirdetés

Pedagógusképzés önmegvalósítóknak

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) székelyudvarhelyi kihelyezett pedagógusképző tagozatán majdnem 70 új hallgató kezdte el tegnap első évét a felsőoktatásban, 22-en pedig mesterképzésben folytatják tanulmányaikat. Jelentős részük Hargita megyei fiatal, de sokan iratkoztak be Kovászna megyéből is.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Pedagógusképzés önmegvalósítóknak
Sose fogyjon el a motiváció. Ezt kívánták az elsőéveseknek | Fotó: Hodgyai István Fotó: Hodgyai István

A Művelődési Ház koncerttermében zajlott tegnap délelőtt a BBTE Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézete székelyudvarhelyi kihelyezett tagozatának tanévnyitó rendezvénye. Dr. Dósa Zoltán, az intézmény vezetője az önmegvalósítás, a humanisztikus pszichológusok által leírt, nehezen megfogható fogalom köré építette beszédét.
Dósa, aki pszichológus, felvázolta, hogy az önmegvalósítás a cipőfűző első önálló bekötésétől az egyedi tettekig, alkotásokig ível, amikor az egyén azt érzi, hogy valamit megvalósított, ami róla szól, amiben jól érzi magát. Ez általában egy megragadhatatlan pillanat, nem egy tartós állapot, ezért az igazgató az önmegvalósításnak inkább azt az értelmezését használta, amikor állandóan képessé tesszük magunkat arra, hogy magunkból a legjobbat kihozzuk. Az általa vezetett intézmény – mint fogalmazott – éppen erről szól, a hallgatókat ebben a folyamatban szeretnék támogatni.
A székelyudvarhelyi kihelyezett tagozatot mondják a BBTE öt magyar nyelvű pedagógusképző intézménye közül a legjobbnak, legeredményesebbnek, megyénkben pedig ez az egyetlen, ahol óvónővé, tanítóvá lehet válni. Az alapképzésben meghirdetett Óvodai és elemi oktatás pedagógiája szakon nem telt be az összes hely, bár az ingyenes helyeket mind elfoglalták. Nappali tagozaton 37-en, távoktatáson 30-an kezdenek. Mesterképzésre idén 22-en jelentkeztek, és – mint megtudtuk – általában az alapképzést elvégző hallgatók mintegy 60 százaléka marad a második ciklusra is.
Az udvarhelyszéki fiatalok mellett sokan jönnek a megye más részeiből és háromszéki településekről is.
Az elsőéveseket Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere is köszöntötte, arra biztatva őket, hogy gyarapodjon a tudásuk, az emberségük és szakmai érdeklődésük. Arra kérte a távolból érkező fiatalokat, hogy kapcsolódjanak be bátran a város életébe. Borboly Csaba megyei tanácselnök üdvözletét, jókívánságait Szántó Bíborka egyetemi adjunktus tolmácsolta.
Míg korábban a Zsibongó Napközi Otthon és a Tompa László Általános Iskola biztosította a pedagógushallgatók szakmai gyakorlatának a helyszínt, idén a sor kibővült a Bethlen Gábor Általános Iskolával. Tótharsányi Éva, az említett napközi vezetője az értékátadás fontosságára hívta fel a figyelmet, míg Libik Győző, a Tompa László iskola igazgatója a pedagógiai gyakorlat jelentős szerepét hangsúlyozta abban a folyamatban, ahol hivatássá válik az elsajátítandó szakma.
A másodévesek is köszöntötték a „gólyákat”, megnyugatva őket, hogy jó kezekben lesznek, majd dr. Dósa Zoltán bemutatta az oktatókat. A BBTE kihelyezett tagozata a Budvár utca 2. szám alatt működik.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!