Hirdetés

Parázsló problémák

A téli időszakban évről év­re növekedik a lakástüzek száma. A magánházakban keletkezett tüzek a legtöbb esetben a fatüzelésű rendszerek nem megfelelő használatából, a kémények tisztításának elhanyagolásából, valamint a villamossági rendszerek túlterheléséből adódnak. Össze­állításunkban a megelőzés módozatait is sorra vettük.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 5 perc
Parázsló problémák
Bevetésen a tűzoltók. Leggyakrabban a kémények és a villamos vezetékek okoznak tüzet Fotó: ISU Harghita

Az országos katasztrófavédelmi hatóság előírja, hogy évente végezzenek tűzvédelmi ellenőrzéseket az önkormányzatok, ennek megpróbálunk eleget tenni Gyergyó­újfa­lu­ban és a hozzá tartozó településeken – mondta érdeklődésünkre Deák Csaba, a Gyergyóújfalvi Önkéntes Tűzoltó-alakulat vezetője. A háztartásoknál tett látogatások során az önkéntes tűzoltók vagy a polgárőrség több szempont szerint ellenőrzik a fűtőegységeket és a villanyhálózatot.


Hirdetés

– A legfontosabb szabályok közé tartozik, hogy a gázpalack minimum másfél méterre legyen a tűzhelytől, álló helyzetben; a központi fűtéssel ellátott háztartásokban a kazán körül ne tároljunk gyúlékony anyagokat, a kéményeket rendszeresen takarítsuk, és a külső szigetelésük legyen megfelelő, az égésterméket – a hamut – pedig a kerítéstől és a melléképülettől távol, fémhordóban kell tárolni. Felhívjuk még a figyelmet az improvizált villanyvezetés veszélyeire is, és elmondjuk, hogy a vezetéket kötelező módon a föld alatt kell a hátsó épületekhez eljuttatni

– sorolta a legfontosabb óvintézkedéseket Deák Csaba. Elmondta: az erre a célra nyomtatott füzetbe jegyzik fel az előforduló rendellenességet az adott háztartásnál, és megszabják a határidőt is, ameddig a házigazdának orvosolnia kell a gondot. – Innentől már az ő felelőssége és érdeke a mielőbbi megoldás – fogalmazott.

hn-archív
Munkában a tűzoltók. Tetőző gondok

Az önkéntes tűzoltó-alakulat vezetője elmondta, leggyakrabban a kéménytüzek okoznak gondot a téli időszakban, valamint a nem megfelelően szigetelt elektromos vezetékek, amelyekkel többnyire hátsó épületeket látnak el árammal. 
Az elmondottakat Albert Csaba, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesületének vezetője is megerősítette, reagálva arra is, hogy milyen törvényi szabályozásokra vagy akár mentalitásváltásra lenne szükség ahhoz, hogy a minimálisra csökkentsük a baleseteket.

– Vidékünkön még mindig a fával való fűtés a legelterjedtebb, de a globális változásokra reagálva többször elhangzott már, hogy betiltják a fatüzelésű melegítőeszközöket. Ebből az is következik, hogy kevesebb gondot fordítanak rá az emberek, arra a logikára támaszkodva, hogy belátható időn belül úgyis betiltják. A fejlettebb országokban az a gyakorlat, hogy minden új építésű háznál a fűtésrendszert szakavatott cég ellenőrzi

– fejtette ki véleményét a témában Albert Csaba. Hozzátette: nem lehet eleget hangsúlyozni a kémények tisztításának fontosságát sem, bár az utóbbi években már elérhető egy országos rendszer, amelyben a kéményseprők hivatalos vizsgát tehetnek, és engedélyt kapnak, ami a munkájuk minőségét is garantálja. 

ISU Harghita
Tűzoltás. Felmérhetetlen károk

– A megyei önkéntes tűzoltóságokkal rendszeresen találkozva többször beszéltünk arról, hogy biztonsági intézkedésként javasolnánk az önkormányzatoknak, tegyék kötelezővé a kéményseprést minden háztartásban. Az önkormányzati tűzoltóságoknak lenne kapacitásuk arra, hogy ezt vállalják, elvégezzék a megfelelő képzést, és biztos vagyok benne, hogy javulnának a statisztikák

– összegzett Albert Csaba.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!