Hirdetés

Papírszínház és bábjáték

Egész napos papírszínházzal és bábelőadással várták a megyei könyvtárban az érdeklődőket a magyar népmese napján Csíkszeredában.

Adorján Zsófia
Becsült olvasási idő: Kevesebb mint egy perc
Papírszínház és bábjáték
Papírszínház. Történetek a képernyőn innen és túl | Fotó: Kájoni János megyei könyvtár Fotó: Kájoni János megyei könyvtár

Először a magyar népmese napját 2005-ben szervezték meg Magyarországon a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére, és azért éppen szeptember 30-án, mert ezen a napon született Benedek Elek. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé. A Kájoni János Megyei Könyvtárban 2006 óta minden évben megünneplik, csatlakozva a határokon átívelő mozgalomhoz. Idén is színes programmal készülnek a könyvtárosok a népmese napjának ünnepére, a rendezvényt Hargita Megye Tanácsa támogatásával szervezte meg a könyvtár – tudtuk meg Kopacz Katalin könyvtárostól. Pénteken megtelt a megyei könyvtár élettel. A gyermekkönyvtárosok papírszínház segítségével mutatták be a népmeséket, amelyen több kisgyerek és osztály is részt vett. Az osztályfőnökök megkérdezésünkre elmondták: szívesen járnak a gyerekek a könyvtárba. 
– A kisiskolások szívesen olvasnak, néznek, hallgatnak népmesét még mindig. Utánozhatatlan a népmesék stílusa, emiatt a gyerekek megjegyzik a tv-ben látható temérdek más mese ellenére is. Mi minden évben ellátogattunk a népmese napjára, ide a megyei könyvtárba – mondta Simon Janka osztályfőnök. 
A nap folyamán bárki kipróbálhatta a papírszínházat, és bemutathatott egy általa kedvelt népmesét. A három kecskegida és a farkas című bábelőadással ért véget a népmese napja a könyvtárban. A délutáni előadásra sok kisgyerek ellátogatott, nagyszülők és szülők kíséretében. Az ismert mesét kesztyűbábokkal elevenítette meg Majoros Erika és Majoros Ádám. A gyerekeket elvarázsolta az előadás, együtt izgultak és örvendeztek a gidákkal. Az előadás végén közelről is megismerkedhettek a bábokkal.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!