Hirdetés

Pályázatot írtak ki iskolák felújítására és építésére

Az Oktatási Minisztérium zöld, energiahatékony iskolahálózat kialakítására írt ki pályázatot, amelyre 2023. július 5-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok – közölte csütörtökön az RMDSZ.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Pályázatot írtak ki iskolák felújítására és építésére
Illusztráció Fotó: rmdsz.ro

„Azt szeretnénk, hogy a gyerekek a lehető legtöbb magyarlakta településen ilyen, korszerű iskolákban tanulhassanak. Az RMDSZ azért vállalja a kormányzat felelősségét, hogy a közösségeink haszonélvezői legyenek ezeknek a lehetőségeknek. Éppen ezért arra biztatom az önkormányzatok vezetőit, hogy adják le pályázati iratcsomóikat július 5-ig” – idézte a közlemény Kallós Zoltánt, az RMDSZ kisebbségi oktatásért felelős államtitkárát.

Mint részletezték: a kiírás célja olyan környezetbarát iskolaépületek megépítése, illetve a meglévők korszerűsítése, melyek az eddigieknél sokkal hatékonyabban fűthetők, világíthatók vagy szellőztethetők, vagyis sokkal kevesebb energia felhasználásával fenntarthatók. Ugyanakkor a pályázatban részt vevő iskoláknak vállalniuk kell, hogy sokkal zöldebb, környezetbarátabb szemlélet szerint alakítják a tanulók és az ott dolgozók mindennapjait.

A közlemény ugyanakkor Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert is idézte, aki kiemelte: az oktatási tárca mostani kiírása kiegészíti azokat a környezetvédelmi alapos programokat, amelyeknek köszönhetően az elmúlt két évben Erdélyben több mint négyszáz középület, köztük számos iskola kapott már támogatást energiahatékony felújításra. „Az RMDSZ a kormányzati munkájával a lakosságot és az önkormányzatokat is segíti az energiahatékonyság elérésében. Ez egyaránt fontos környezetvédelmi szempontból, de anyagi megtakarítást is jelent, amit a közösségek fejlesztésére fordíthatnak.

Idén 451 millió lejt különítettünk el a Környezetvédelmi Alapból a középületek energiahatékonyságára, és készül a pályázati kiírás.

Emellett legalább ilyen fontos a környezetvédelmi nevelés is, ezért vezettük be az oktatási tárcával együttműködve a Zöld hetet, amelynek célja, hogy a természeti erőforrásokat ismerő és felelősen kezelő generációkat neveljünk” – nyilatkozta Tánczos Barna.

Az oktatási tárca kiírásának összértéke 225 000 960 euró, melyből 150 000 000 eurót fordítanak a meglévő iskolák energiahatékonnyá tételére, és 75 000 960 eurót új, „zöld” iskolák építésére.

Az önkormányzatok olyan iskolaépületek felújítására vagy újak építésére kérhetnek finanszírozást, amelyekben elemi, általános vagy középiskolások tanulnak, illetve fognak tanulni – áll a közleményben.

A pályázati kiírás részletei elérhetők az Oktatási Minisztérium honlapján.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!