Hirdetés

Pályázásra biztat a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás

Két olyan Európai Unió által támogatott projektet (COSME) mutattak be Székelyudvarhelyen szerdán, amelyek keretében Hargita megyei turisztikai vállalkozók pályázhatnak meg támogatási csomagokat. Az eseményre udvarhelyszéki turisztikai vállalkozókat is meghívtak, hogy első kézből tájékozódjanak a lehetőségekről.

Asztalos Ágnes
Pályázásra biztat a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás
Zöld, fenntartható, innovatív turizmus. Szabó Károly és Ferencz Szilvia Fotó: Asztalos Ágnes

A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás (Visit Harghita) partnerként vesz részt két olyan Európai Unió által társfinanszírozott projektben, amely a turizmus területén tevékenykedő vállalkozásokat segíti a fejlődésben, érvényesülésben és a hálózatépítésben. A részletekről a Septimia Resortban tartottak szerda délelőtt tájékoztatót.

Bíró Barna Botond, a megyei önkormányzat alelnöke online jelentkezett be az eseményre, és elmondta, hogy a projektek révén megyénkbeli vállalkozók számára nyílik lehetőség a fejlődésre, képzésekre, ugyanakkor részvételükkel európai uniós klaszterekbe csatlakozhatnak be, ezáltal magasabb szinten tudják megmutatni magukat, bekerülhetnek a nemzetközi körforgásba, és jó praktikákat sajátíthatnak el a turizmus területén nagy tapasztalatot szerzett partnerektől.

Ha abból indulunk ki, hogy a turizmusban dolgozók mintegy fele huszonöt év alatti, az itthon boldogulás szempontjából is fontosak ezek a projektek

– hangsúlyozta.

Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy már öt éve dolgoznak a közvetlen brüsszeli pályázatokhoz való hozzáférésen, ennek eredményeként Romániából egyedüli megyeként nyílik lehetőség nálunk a most bemutatott, elsősorban a zöldturizmust, a kommunikációt és brandépítést támogató projektekben való részvételre.

Páll Zelinda a már aktív SUSRUR pályázatot mutatta be, amely Európa öt vidéki térségében működő turisztikai kis- és közepes vállalkozásokat érintő kihívásokra ad választ. Megyénk mellett egy spanyolországi, egy ausztriai, egy görögországi és egy litvániai régió vesz részt ebben, az első felhívás már elérhető, a jelentkezési határidő július 4. 

A projekt keretében meghirdetett Accelerator program segítheti a nyertes pályázókat abban, hogy fejlesszék fenntarthatósági és innovatív gyakorlataikat és stratégiáikat, miközben eszközöket és készségeket biztosít versenyképességük erősítéséhez. Összesen hatvan, megyénkből tizenkét vállalkozás nyerhet egy egyenként 6000 eurós támogatási csomagot, amelynek részeként európai fenntarthatósági bizonyítványt kaphatnak, képzéseken, majd mentorprogramban vehetnek részt, illetve lehetőségük lesz hálózatot építeni és kapcsolatot teremteni az iparág kulcsfontosságú szereplőivel. 

A másik projekt, amelyre július közepétől nyílik meg a jelentkezés, az EU Rural Tourism nevet viseli, általános célja a vidéki turizmus alapvető jövőképének, célkitűzéseinek és működési struktúrájának kialakítása egy európai szintű klaszter létrehozásával. Ugyanakkor

cél összesen tizenöt országban legalább 190 olyan kis- és középvállalkozásból álló hálózat létrehozása, amelynek tagjai a digitális és zöld átalakulás terén képzésben, illetve továbbképzésben részesülnek.

Szabó Károly ügyvezető igazgató elmondta, hogy ebben is szerepel egy 5000 eurós képzési csomag, és megyénkből tíz vállalkozót tudnak támogatni a magasabb színvonalú érvényesülésben. A képzési csomag többek között támogatást nyújt a fejlesztési terv kidolgozásában, a terv végrehajtása során tanácsadást és mentorálást, továbbá tartalmaz két országos vagy regionális találkozón való részvételt, valamint költségvetést olyan személyre szabott fejlesztésekre, mint például weboldal készítése, közösségimédia-marketing vagy -képzés.

– Ebben a projektben a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás szakmai partnere a székelyudvarhelyi Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház – jelentette be Ferencz Szilvia, az intézmény aligazgatója.

A Hargita megyei jelentkezőket a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás értékeli ki. Az érdeklődők honlapjukon további hasznos információkat találnak a bemutatott projektekről.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!