Hirdetés

Pályaorientációs tevékenységeikről számoltak be

Statisztikai adatok szerint megyei szinten a munkanélküliek 70%-ának legfeljebb nyolc osztálya van, a legkevesebb munkanélküli a felsőfokú végzettségűek és a szakképesítéssel rendelkezők között van – hangzott el a Hargita megyei önkormányzat pályaorientációról tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Pályaorientációs tevékenységeikről számoltak be
A megyei önkormányzat pályaorientációs programjait ismertették Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Az önkormányzat közleményében emlékeztet: noha nem hatásköre, Hargita Megye Tanácsa folyamatosan foglalkozik az oktatás és a pályaorientáció kérdésével, programokat dolgoz ki alintézményeivel és partnerintézményekkel. Mint írták: ennek kapcsán tartottak sajtótájékoztatót május 31-én a csíkszeredai megyeházán, amelybe online bekapcsolódott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, de jelen volt Demeter Levente főtanfelügyelő, Cilip Árpád, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség igazgatója, Szabó Irén Ottilia, a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ igazgatója, illetve Jánó Edit, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség osztályvezetője.

A tudatos és megalapozott iskola-, majd pályaválasztás fontosságát hangsúlyozta Borboly Csaba, illetve az érintett intézmények partnerségének fontosságát a diákok képzésében és a tanácsadásban a kulcskompetenciák fejlesztése érdekében – a közlemény szerint. Cilip Árpád bemutatta azokat a programokat, amelyek a pályaorientációt támogatják, mint az osztályfőnökióra-látogatások, tanulmányutak szervezése, szakmák bemutatása, ösztöndíjprogramok, Erasmus és Erasmus+ programok.

Demeter Levente hangsúlyozta: a pályaorientáció fontos már az általános iskolától kezdve. Kiemelte:

a diákok akkor tudják a legjobb döntést meghozni a jövőjüket illetően, ha ismerik a lehetőségeiket.

Ugyanakkor hozzátette, annak ellenére, hogy az a bevett szokás, hogy a jó tanulmányi eredményeket elérő diákok elméleti középiskolában folytatják tanulmányaikat, a tanfelügyelőség részéről támogatják, hogy a lehetőségek között fontolják meg a szakközépiskola választását is, mivel jól képzett szakemberekre mindig szükség van.

A megyei munkaerőpiaci lehetőséggel kapcsolatosan Jánó Edit arra figyelmeztetett, hogy a diákok döntése megfontolt és megalapozott kell legyen, ugyanis

a statisztikai adatok szerint megyei szinten a munkanélküliek 70%-ának legfeljebb nyolc osztálya van, a legkevesebb munkanélküli a felsőfokú oktatással és a szakképesítéssel rendelkezők között van.

Hozzátette, bár a mesterséges intelligencia egyre inkább jelen van a mindennapokban, a következő tíz évben szükség lesz képzettségre ahhoz, hogy el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. Megjegyezte: minden diáknak más az érdeklődési köre, tudása és képessége, ezeket figyelembe kell venni a pályaorientáció során.

Szabó Irén Ottilia a pályaválasztást befolyásoló három fő tényezőt sorolta fel, ezek: az általános iskola óta ismert személyes képességek, az érdeklődési kör, a szakmák alapos ismerete, hozzátéve, hogy ezek menet közben fejlődnek. Továbbá a tanár-szülő-diák jó kapcsolat fontosságát emelte ki a vizsgaidőszakokban, illetve a pályaválasztásban.

A sajtótájékoztató végén Borboly Csaba a partnerségek fontosságára tért ki. A megyeelnök a maroshévízi intézményekhez, természetes és jogi személyekhez intézett felhívást, ahol Hargita Megye Tanácsa Demeter Kamilla által koordinált Karrierirodája partnerek hiányában nem tudott rendezvényeket szervezni a fiataloknak. Akik partnerek lennének az ifjúság ez irányú támogatásában, kérik, hogy szándékukat jelezzék az info@hargitamegye.ro e-mail-címen – áll a közleményben.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!