Hirdetés

Óvatosságra intik az autóvezetőket

Az elmúlt években a köztisztasági vállalat végezte a téli útkarbantartást, az utak takarítását Székelyudvarhelyen, idén első ízben egy konzorciummal kötött szerződést a polgármesteri hivatal. A homokosládákat a kedden kezdték kihelyezni a meredekebb utcák, útkereszteződések közelébe.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 4 perc
Óvatosságra intik az autóvezetőket
Gyergyószentmiklóson is lesz mit feltenni a sószóróra Fotó: Barabás Pál Hajnalka

A téli időszakra szóló új hóeltakarítási szerződést egy helyi útépítő cég (Viaduct Kft.) és a köztisztasági-hulladékgazdálkodási vállalat, az RDE Harghita Kft. alkotta konzorciummal kötötte meg a város – közölte Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője. Egyébként ez volt az egyetlen jelentkező a feladatra. 
Összesen 9 munkagéppel végzik majd az utak tisztítását télen, három nagyobb és három kisebb multifunkcionális géppel, amelyen hóeke is van és sót is szór, illetve a „flottához” tartozik még egy haszongépjármű hóekével és egy homokrakodó – számolt be a sajtószóvivő. Megtudtuk azt is, hogy a meredek utcák közelébe éppen a tegnap kezdték kihelyezni a homokkal feltöltött ládákat, amelyekből sürgős esetben a lakosok is leszórhatják az eljegesedett útszakaszokat, 72 darabot tesznek ki a város területén ezekből. 
A hó eltakarításánál, az útfelület csúszásmentesítésénél ezen a télen is a főutak élveznek prioritást, majd a lakótelepekről való bejutást szolgáló útvonalak (például Szentimre, Szarkakő) következnek, és végül a mellékutcák. Tavaly is a legnagyobb nehézséget a lakónegyedek takarítása jelentette, ahol a keskenyebb utcákba az autók miatt a hókotró géppel nem tudtak behajtani. 
Az új szolgáltató a megszokott rendhez igazodva hó­szolgálatot is működtet, indokolt esetben a 0743-607308-as telefonszámot lehet megcsöngetni.

Nem emelnek árat 

Gyergyószentmiklóson a Vita­lissima Kft. mintegy 35-40 kilométernyi aszfaltút járhatóságát kell biztosítsa a tél folyamán. – Minden szükséges előkészületet megtettünk, a géppark műszakilag rendben van, a csúszásmentesítő anyagra vonatkozó közbeszerzés lezárult, a só nagy része már megérkezett és a homok leszállítása is folyamatban van – ismertette György István, az önkormányzati tulajdonú Vitalissima Kft. vezetője.
Mintegy negyven százalékot drágult tavalyhoz képest a só, az üzemanyag is sokkal többe kerül, mint tavaly. Ennek ellenére nem tervezi emelni a téli útkarbantartás árát a Vitalissima, nem lesz nagyobb teher az önkormányzaton. A Vitalissimához csupán aszfaltutak karbantartása hárul, a kövezett és földutak, valamint a járdák csúszásmentesítését a mellékgazdaság végzi. Vékonyabb hóréteg esetén 4-5 óra alatt a város területén elvégezhető az egyszeri hókotrás, ott viszont, ahol fel volt törve az aszfalt nyáron és még nincs helyreállítva az útburkolat, nehéz lesz minőségi munkát végezni. – Ezekben az utcákban nem lehet teljesen leengedni az ekét, mert hamar tönkretennénk vele. A sózás nyomán pedig a felvágott részeken sár és latyak keletkezik majd, nem tiszta útfelület. Erre fel kell készülni – közölte az igazgató.
Egy homlokrakodóval felszerelt traktor és egy Unimog, hókotróval és csúszásgátlószóróval is felszerelt gép áll a cég rendelkezésére a hóeltakarításhoz, mindkettőn elvégezték már a szükséges javításokat.

Óvatosságra intik az autóvezetőket

Hargita Megye Tanácsa is aláírta a megyei utak téli karbantartására vonatkozó szerződéseket, a 678,928 km hosszúságú megyei útszakaszok 17 csoportra osztották szét, ezen szerződések összértéke több mint 9 millió lej. November 15-től kezdve egészen jövő év április harmincadikáig kötött szerződést Hargita Megye Tanácsa 43 hóeltakarító gép nyomon követésére az ETA Automatizări Industriale Kft. vállalattal. Ebben az időszakban a szolgáltatók kötelesek minden reggel 3–7 óra között felmérni a kijelölt útszakaszok állapotát, megszórni, és a délutáni időjárás függvényében pedig újra bejárni az útszakaszt, és szükség esetén beavatkozni.
A Csíki-medencében három keretszerződést kötöttek. Alcsíkon a Viaduct Kft., Hidegségben a Henix Kft., a hargitafürdői, valamint a Szent Anna-tó, a Kászonok és a felcsíki szakaszokon Török Raul Andor egyéni vállalkozó fog felelni a hóeltakarításért. Ezt 13 GPS-rendszerrel nyomon követhető autóval fogják végezni.
A gyergyói térségben összesen hét keretszerződést kötöttek a 146,641 km hosszúságú megyei útra. A megkötött szerződések alapján a Gyergyói-medencében zajló hóeltakarításért a Wikend Forest Impex és a Kanal Constr-Serv szolgáltatók felelnek, amelyhez 9 hóeltakarító autó áll rendelkezésükre.
Az udvarhelyi zónában 168,782 km hosszúságú megyei útszakasz takarításáért a Kanal Constr-Serv felel, 12 autóval végzik a hóeltakarítást. A szentpáli eltérőtől Kovászna megye határáig, Kányád és Szentpál között, illetve az Ócfalva-Petek-Brassó megye határa útszakaszon a kivitelező cég összesen 3 autóval takarítja majd a havat. 
Keresztúr területén a megyei útszakaszokat szintén a Kanal Constr-Serv fogja karbantartani 6 autóval.
Hargita Megye Tanácsa minden szükséges intézkedést megtett annak érdekében, hogy a megyei utakon megfelelő közlekedési feltételeket biztosítson. A járművezetőket arra kérik, hogy óvatosan, a közlekedési viszonyokhoz igazodva vezessenek, valamint arra, hogy tartsák be a 30 km/h sebességkorlátozást a településeken belül és az 50 km/h-t a településeken kívül. A korábbi évekhez hasonlóan a hóeltakarító gépek valós időben nyomon követhetők online, valamint a 0266–207774 telefonszámon és e-mailen a dispecerat@judetulharghita.ro címen lehet bejelenteni a megyei utakkal kapcsolatos problémákat.

Tudósított: Asztalos Ágnes, Barabás-Pál Hajnalka

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!