Hirdetés

Ötletből világsiker

Interaktív beszélgetős esttel várta a társasjáték-kedvelőket a gyergyószentmiklósi Incze Gábor, a Tactiki játék ötletgazdája, tervezője. Az eseményen a kevés számú érdeklődő ellenére családias hangulatban ismerhették meg az résztvevők a Tactiki társasjáték történetét, kulisszatitkait.

Fórika Dóra
Becsült olvasási idő: 3 perc
Ötletből világsiker
Tervezésről és megvalósításról számolt be az alkotó Fotó: Fórika Dóra

Hogyan válik egy ötletből sikeres projekt? A saját tervezésű társasjátékával kapcsolatos kérdéseket válaszolta meg interaktív beszélgetős estjén Incze Gábor gyergyószentmiklósi látványtervező, a Tactiki társasjáték megálmodója, tervezője. A társasjáték néhány változata több alkalommal is közönség elé került az elmúlt évek alatt, játszottak vele Ifinapokon, de az idei Egyfeszt fesztivál alatt bajnokságot is szerveztek, s nagy sikernek örvendett a játékkedvelők körében. 
A Tactiki egy absztrakt táblajáték, kicsit hasonlít a sakkhoz vagy a dámához. A két játékos különböző erősségű Tac és Tiki bábukkal mérkőzik meg egymással egy 5 x 5-ös játéktéren. A cél: a másik térfelére felállítani egy 5 szintes oszlopot bábui­ból, ügyelve, hogy az ellenfél erősebb karakterei ne üssék ki. Logikán és stratégián múlik a játék kimenetele, nem a szerencsén.
Incze Gábor elmondta, az ötlet körülbelül hat évvel ezelőtt fogalmazódott meg benne. A Tactiki legelső verziója egy Ifinapon jött létre, egy társasjáték-tervező játékban. Ekkor a csapatából elsőre jelentkezett a feladatra, amiben különböző megadott tárgyakból kellett készíteni egy játékot. A Totem elnevezésű játék hasonlóan működött, különböző erősségű kockákkal kellett lépegetni a másik oldalra, tornyot építve. A játékra maximális pontot kaptak a versenyen, és nagy sikert aratott. Ezt ötletelés és hosszas tervezés folyamata követte: társult egy látványtervező ismerősével, Imre Botonddal, és közösen fogtak neki a munkának, hogy értékesíteni tudják.
Miután megterveztették a különböző Tac és Tiki nevű figurákat, az első prototípus-játékot is elkészíttették egy kínai céggel. Ezt követően bemutató videókat forgattak a játék leírásához, rengeteg munkát, időt és pénzt fektetve bele.
2019 elején a Kickstarter platformján próbálkoztak támogatókat szerezni a projektjükhöz. Egy kitűzött összeget volt szükséges elérni 30 nap alatt, megrendelők által, akiket érdekli a játék. A projekt – bár először sok emberhez elért –, kudarcot vallott. Gábor és Botond úgy érezte, nem tudják megvalósítani a kitűzött célt, így befagyasztották a projektet, a több mint 400 támogató pedig visszakapta a pénzét. 
Ezt követően a partnerségük megszűnt, de Incze Gábor nem adta fel, tovább próbálkozott kiadóknál. E-mail-eket küldött, videókkal és leírással, de nehezen ért célhoz. Három éve elvihette a prototípusát egy németországi társasjáték kiállításra, ahol nem várt siker övezte. Ott lett figyelmes egy görög társasjáték-készítő cég nevére, és felvéve velük a kapcsolatot együttműködésbe kezdtek. Hosszú tárgyalások után szerződést kötöttek, a görög cég kezébe került a játék, és szintén a Kickstarteren keresztül kezdték értékesíteni. 
Jelenleg több mint 6000 játék kelt el, de a közeljövőben egy másik, fadobozos változatot is kiadnak. 
Incze Gábor a beszélgetésen hangsúlyozta, egy kezdő játéktervező nagyon nagy hátrányban van a piacon, de nem lehetetlen kitörni. Ha figyelünk bizonyos szempontokra, sikereket érhetünk el. Elsősorban egy kezdő vagy akár haladó játéktervezőnek is hinnie kell az ötletében és saját magában. Számos teszten kell végigmenni, először a családi körben, majd idegen környezetben is. Fontos lépés a népszerűsítés, hogy ismerjék meg az emberek az alkotást, próbálják ki, visszajelzéseket kapjon az alkotó. Szükséges a támogatók gyűjtése, hisz egyedül képtelenség végigvinni, illetve fontos megfogalmazni a célt is: azt, hogy pénzt vagy hírnevet akarunk elérni, és a cél alapján végezni a munkát. Hangsúlyozta: sikeres lehet a projekt, ha azt új, egyedi, részletes bemutatással látjuk el. A társasjátékpiacon azok a játékok kerülnek előtérbe, amelyek könnyen tanulhatók, egyszerűen kirakhatók és szórakoztatók.
Ezeket a szempontokat figyelembe véve, kellő szenvedéllyel és kitartással lehet egy ötletből kézzelfogható terméket készíteni, ami akár a boltok polcairól köszön vissza.

Kövessen a Facebookon!