Hirdetés

Összetéveszthetetlen magyar szellemiség

Domján József alkotásaiból nyílt kiállítás a csíkszeredai Zengő Térben szombat este, melyet Magyar Kálmán, a korábban New Jersey állambeli Passaic városában működő Amerikai Magyar Múzeum igazgatója nyitott meg. Az egykori múzeumigazgató személyesen ismerte Domján Józsefet, életútját és művészetét illetően is jártas.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Összetéveszthetetlen magyar szellemiség
Domján József színes fametszeteivel vált híressé. Fotó: Kovács Andrea

Magyar Kálmán és az Amerikai Magyar Mú­zeum munkaközössége 2007-ben, Domján József feleségének kérésére, vállalta fel, hogy az Amerikában ismert művész szellemiségét és műveit visszahozzák és bemutatják Európában is.
Domján József Kossuth- és Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész volt, akinek a színes fametszet volt a fő területe. A képzőművész 1907-ben született Budapesten, 1935 és 1942 között Aba-Novák Vilmos festőiskolájába járt, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. Bejárta Európát, Kínába is eljutott, ahol a fametszés ősi technikáját tanulmányozta, a világ különböző pontjain tapasztalt hatásokat mind felhasználta művészetében. Magyarországot véglegesen 1956-ban hagyta el, először Svájcban, majd 1957-től haláláig New Yorkban élt. Külföldön is megőrizte magyar hagyományból táplálkozó szemléletét és sajátos stílusát. Művei a világ számos gyűjteményében megtalálhatók, így a New York-i Metropolitan Museum-ban, a Magyar Nemzeti Galériában és a Sárospataki Képtárban.


Hirdetés


Már 1937-től voltak kiállításai, korai grafikai sorozatai­nak témáját a történelemből és a munkásábrázolás köréből merítette. A sokszorosítható grafikái és a színes fametszetei tették híressé, sajátos magyar néprajzi, balladai, népmesei motívumokat vésett fába, ugyanakkor a természet, a népművészet, a balladák, az ősi hiedelmek is ihletet adtak számára. Domján József nagyon tehetséges fametsző volt, igazi, 20. századbeli kortárs művészetet alkotott, megújítva az ősi technikát. Minden képe más, de mindben megjelenik a magyar érzés, a magyar szimbólumok, jelek, de mivel több kultúra is inspirálta a munkája során, attól sem riadt vissza, hogy a Kínát idéző szellemiséget, növényeket, sárkányokat ábrázoljon. Műveihez színes dúcokat használt, ezek faragása, a nyomatok tisztasága, a motívumok gazdagsága adja képeinek fő jellegzetességeit. 

Kovács Andrea
A kiállítást Magyar Kálmán nyitotta meg

– A Domján-művek lényege, hogy eltéveszthetetlen magyar szellemiség jelenik meg rajtuk. Fontosnak tartjuk, hogy a diaszpórában összegyűjtött anyagokat, köztük Domján József műveit is, a világ minél több pontjára eljuttassuk, hogy minél többen megismerjék. Számunkra, amerikai magyarok számára, egy elhivatottság, hogy megosszuk és bemutassuk a magyar kultúrát

– emelte ki Magyar Kálmán.
Annak ellenére, hogy az Amerikai Egyesült Államok képviseletében öt kontinensen több mint ötszáz kiállításon mutatták be műveit szerte a világon, Magyarországon mégsem ismerik, hiszen disszidálása miatt sokáig tiltották műveinek kiállítását. A szombat esti kiállításmegnyitót Szalay Zoltán, Fazakas Vince és Ferencz Ádám zenés előadása színesítette. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!