Hirdetés

Összekapcsolják a térségek turizmusát

Megyejáró rovatunkban idén a különböző közösségi társulások tevékenységét mutatjuk be. A 2021-ben alapított Nagyhagymás Fejlesztési Társulás egyesülete öt település területeit fejleszti. Célja, hogy projektjei révén összekapcsolja a hegység adminisztratív területeihez tartozó Hargita megyei településeket különböző szempontok alapján.

Fórika Dóra
Becsült olvasási idő: 3 perc
Összekapcsolják a térségek turizmusát
Gyermekekkel készítették és helyezték ki a bicikliutat jelző táblákat Fotó: Nagyhagymás Fejlesztési Társulás

A Nagyhagymás Fejlesztési Társulás a 2021-es év vége óta hivatalosan bejegyzett egyesület. Öt tagjával – Gyergyószentmiklós, Balánbánya, Csíkszentdomokos, Gyimesközéplok vezetőségével, valamint Hargita Megye Tanácsával – dolgozik különféle terveken és projekteken. Fő céljuk infrastrukturális, kulturális, környezetvédelmi, turisztikai szempontok alapján összekapcsolni a tagok térségeit, és fejleszteni azokat.
Az egyesület tevékenységeiről, megvalósult projektjeiről és terveiről Bernád Bernadett, a fejlesztési társulás igazgatója számolt be lapunknak. Az elmúlt év legsikeresebb projektje a Gyergyószentmiklóst Gyilkos­tó­val összekötő bicikliút megvalósítása volt.

Nagyhagymás Fejlesztési Társulás

– 2021 végén, az alapítás után felmértük, hogy milyen fejlesztési lehetőségeink lennének. A Hargita Megyei Hegyimentő Közszolgálat 2015-ben tervet készített a Gyer­gyó­szentmiklós és Gyil­kos­tó közötti lehetséges bicikliútvonalakról. Felvettük a kapcsolatot Simon Lászlóval, a gyergyószentmiklósi hegyimentő szolgálat vezetőjével, hogy belevágjunk egy bi­cik­liút megvalósításába. A 2022-es év első felében felderítettük az egykori ipari kisvasút útvonalát, felmértük a területeket. A nyomvonal a Fenyő útja turistaútvonalán halad végig, egy szintvonalon, nem megterhelő – tudtuk meg az igazgatótól.

Nagyhagymás Fejlesztési Társulás


Az év második felében a Fuss Neki! projekt révén összegyűlt pénzösszegből önkéntesekkel végezték el a kerékpárút letakarítását. Az igazgató hozzátette: az útvonal nem kap aszfaltot, megmarad a természetes állapotában, hisz így is jól járható, illetve megmarad a természetközeliség élménye. Év végén gyerekek segítségével festették meg a bicikliútvonalat jelző táblákat, amelyek egy részét már közösen kihelyezték. 
Tavaly szemétszedési akciót is szerveztek a Let’s do it Romania egyesülettel partnerségében. Összesen 240 önkéntessel 340 zsák szemetet gyűjtöttek össze Gyergyószentmiklós, Balánbánya és Gyimesközéplok területéről. Ezeket a tevékenységeket idén is szeretnék folytatni. Továbbá azt tervezik, hogy a kerékpárutat összekapcsolják a balánbányai és gyimesközéploki térséggel.

Fórika Dóra
Bernád Bernadett számolt be a társulás tevékenységéről


Egyik legfontosabb tevékenységük a rendezési terv (PUZ) elkészítése, amely leszabályozza azokat a területeket, ahol majd a közeli vagy a távoli jövőben fejlesztések valósulnának meg. Emellett egy mesterterven is dolgoznak, amely turisztikai szempontú stratégia, amivel összekapcsolják a különböző látványosságokat, hogy a turisták számára több napot is lefedő programokat nyújthassanak, és a különböző szolgáltatásokat összehangolják – tudtuk meg. 
A 2023-as évnek új tervekkel vágtak neki: Csíkszent­domokos területén sátortábort és látványesztenát hoznának létre, Gyimesközéplokon pedig a Jávárdi-vízesés térségére készítenének fejlesztési tervet. A balánbányai régi kórház épületének kihasználhatóságán ugyancsak ötletelnek.
– Neamț megyével közösen elindult néhány egyeztetés, hamarosan ők is az egyesület tagjává válnak, így együtt fejlesztenénk a Gyil­kos-tó környékét. A kihasználatlan régi alagútból látogatóközpontot szeretnénk kialakítani, a gyergyószent­mik­lósi városvezetéssel köz­reműködve. Ugyanakkor Gyil­­kos­tó település parkolási lehetőségein is javítanánk, ennek érdekében ötletbörzéket tartunk – tájékoztatott Bernád Bernadett.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!