Hirdetés

Csökken a minimálbér nettó értéke, ha a kormány nem emeli az adómentességi küszöböt

Nettóban csökken a minimálbér értéke, ha a kormány nem emeli az adómentességi küszöböt – figyelmeztetett az Alfa Kartell. A szakszervezeti szövetség kedd esti közleményében felkérte a kormányt, hogy a minimálbérrel fizetett munkavállalók jövedelme egy részének adómentességére feljogosító küszöböt sürgősen igazítsa a július elsején hatályba lépő minimálbér-emeléshez.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Csökken a minimálbér nettó értéke, ha a kormány nem emeli az adómentességi küszöböt
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

Mint írták: az intézkedés hiányában a minimálbérrel fizetett munkavállalók többségének nem növekedni, hanem csökkenni fog július elsejétől a nettó jövedelme. Az Alfa Kartell emlékeztetett arra, hogy az országos bruttó minimálbér 3300 lejről 3700 lejre nő. Ebből az összegből 300 lej adómentes, de a jelenlegi törvények szerint csak abban az esetben, ha az alkalmazott fizetésből és bér jellegű juttatásaiból származó bruttó jövedelme nem haladja meg a 4000 lejes küszöböt. A bér jellegű juttatásokhoz tartoznak az étkezési utalványok is.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A szakszervezeti szövetség szerint jelenleg egy minimálbérrel és étkezési utalványokkal fizetett munkavállaló nettó jövedelme 63 lejjel több, mint a minimálbérrel fizetett alkalmazottak július elsejétől esedékes jövedelme.

De ha az étkezési utalványok értéke meghaladja a 300 lejt, a 4000 lejes küszöb átlépése miatt a minimálbér teljes összege adókötelessé válik, így a nettó jövedelmük kisebb lesz a minimálbérrel fizetett munkavállalóknak.

Olyan körülmények között – tette hozzá az Alfa Kartell –, hogy ettől az évtől az étkezési utalványok értéke napi 40 lejre nőtt.
„A 4000 lejes küszöb emelése nélkül paradox módon éppen az alacsony jövedelműek lesznek azok, akiket megfosztanak a bér jellegű juttatásoktól” – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!