Hirdetés

Örömmel fogadták a zarándokokat Gyergyószentmiklóson

Tizedik alkalommal érkezett Gyergyószentmiklósra a Boldogasszony zarándokvonat csütörtökön késő este. A vonatállomáson a gyergyószentmiklósiak zenei kísérettel, örömmel és vendégszeretettel fogadták a zarándokokat, akik közül többen a városban maradtak, és innen folytatják útjukat Csíksomlyóra.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Örömmel fogadták a zarándokokat Gyergyószentmiklóson
Gyergyószentmiklóson is örömmel fogadták a zarándokvonatot Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Félórás késéssel érkezett meg a zsúfolásig telt zarándokvonat Gyergyószentmiklósra: az érkezőket búcsús énekekkel fogadta a város fúvószenekara és a Szent Miklós-templom kórusa. 

– A csíksomlyói kegyhely mindig vár mindenkit, innen sohasem lehet elkésni, amióta Szent István király felajánlotta országát és népét a Szűzanyának.

Bár voltak nehéz idők, amikor közel ötszáz éve Csík és Gyergyó népe hitükről tanúbizonyságot téve elzarándokoltak Csíksomlyóra, vagy amikor 1949-ben Márton Áron püspök erőt, bátorságot, reményt adott híveinek ugyanitt. Ezeken a megpróbáltatásokon átlépve megtartottuk hitünket, anyanyelvünket és nemzeti összetartozásunkat, így ma együtt lehetünk, keresve közösen Isten kegyelmét – fogalmazott a késő esti ünnepségen Csergő Tibor András polgármester. 

Boncina-Székely Szidónia

A vendégeket Dávid György gyergyószentmiklósi főesperes-plébános is köszöntötte, a zarándoklelkületet összefoglaló zsoltár szavaival, azt kívánva, hogy alázatos istenkeresés, békés szív, gyermeki bizalom, remény és Istenre való ráhagyatkozás jellemezze útjukat. A zarándokvonat lelki vezetője, Felföldi László pécsi megyés püspök a városlakókat köszöntve elmondta: egyetlen korban sem volt ilyen nehéz megőrizni hitünket és családjainkat, ahol anyanyelvünket megtarthatjuk. 

Köszönjük az erőt, amit itt megérezhetünk, hiszen megőriztétek a hitet és az anyanyelvet, amelyek biztos alapjai az emberi méltóságnak

– hangsúlyozta az egyházi vezető.

A püspök áldását követően a rövid ünnepség a himnuszok eléneklésével zárult.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!