Hirdetés

Önvédelemre is tanít az ökölvívás

A fiatal sportoló tehetségeket ismertető sorozatunkban folytatjuk a gyer­gyó­szentmiklósi Erdélyi Godako Ökölvívó Sportklub öklözőinek bemutatását.

Farkas Endre
Becsült olvasási idő: 5 perc
Önvédelemre is tanít az ökölvívás
Fazakas Katalin a nemzetközi porondon is megállja a helyét Fotó: Godako SK

Fazakas Katalin, a gyer­gyói klub 14 éves reménysége gyergyó­szár­hegyi származású, a Szent Anna Gyermekotthonban nevelkedik Gyergyószentmiklóson. A nyolcadik osztályos Katalin négy és fél évvel ezelőtt kötelezte el magát az ökölvívás mellett, és mint elárulta, nagyon szereti ezt a sportot. Edzője Huszár Árpád, nála készül fel a versenyekre, amelyeken egyre szebb eredményekkel szerepel.

– A bokszban az fogott meg, hogy megtanultam, mi a kitartás, önbizalmat szereztem, és mindennek köszönhetően kitűnő eredményeket értem el. Magyar Ku­pa-győzelemmel, magyar bajnoki aranyéremmel büszkélkedhetek. Említhetem a Gyer­gyó Open nemzetközi versenyt is, ahol a torna legjobb női versenyzője lettem, a döntőben az ukrán válogatott lányt győztem le – sorolta Katalin, aki azt is elárulta, hogy nem tartja durva sportnak az ökölvívást, a sportág önvédelemre is tanította.
– Kitűnő eredményeket értem el ez idáig, és szeretném megtartani ezt a szintet ezután is. A 2022 magyar bajnoki helyezésemre vagyok a legbüszkébb, mind a 3 mérkőzésemet döntő fölénnyel nyertem meg – emelte ki. Mint hozzátette: az álma az, hogy folyamatosan fejlődjön, és válogatott szinten komoly eredményeket érjen el, eljuthasson Európa- és világbajnokságra is.

Katalin bevallotta, hogy ismerősei, barátai, családja eleinte féltette, de most már nagyon büszkék az elért eredményeire. Példaképének edzőjét, Huszár Árpádot nevezte meg a fiatal bokszoló.


„Legyen bátorságod”

A 16 éves Covaci Angelo Nagy­vá­radon született, és három éve húzott először bokszkesztyűt az Erdélyi Godako Sportklub Egyesületnél. Angelo a gyergyóditrói iskolába jár természettudomány és angol nyelv intenzív osztályba.


– Egy nyári boksztáborban kezdtem el az ökölvívást három évvel ezelőtt, és megtetszett. Az edzőm Huszár Árpád, és jelenleg is nála készülök. Engem, ami megfogott a bokszban, az az volt, hogy Árpi bácsi látta bennem, hogy van hozzá érzékem, tehetségem – mondta a kezdetekről Angelo.


A fiatal sportoló azt is elárulta, hogy nem tartja durva sportnak az ökölvívást, mert ha a felkészülés után az első (edző)mérkőzés megfogott valakit, onnan kezdve már egyre többször lesz kedve és bátorsága ringbe lépni.


– Nekem nem voltak még olyan nagy meccseim. Az eddigi legjobb eredményem a magyar bajnoki csapat-aranyérem, 68 egyesület közül lettünk a legjobbak. E­zen­kí­vül büszkélkedhetek magyar Utánpótlás Kupa ezüstéremmel a 15-16 éves korosztályban, bronzéremmel a magyar országos bajnokságon – sorolta szerényen.


Angelo azt is elmondta, hogy a magyar Utánpótlás Kupára a legbüszkébb, mert első menetben padlóra tudta küldeni az ellenfelet két mérkőzésen is. Az ökölvívást egyébként sosem ellenezte a családja, szurkolnak a sikereiért. A fiatal tehetség szívesen maradna hosszú távon az ökölvívás közelében, edző vagy bíró szeretne lenni a későbbiekben. Mint elmondta, több példaképe is van, Anthony Joshua, Floyd Mayweather pályafutását tartja követendő példának.

Kövessen a Facebookon!