Önmagad legjobb verziója

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 23. alkalommal hirdet felvételit. Az iratkozás július harmadikán kezdődik. 

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc
Önmagad legjobb verziója
Új tanévre készül a felsőoktatási intézmény Fotó: Veres Nándor

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) 23. alkalommal hirdet felvételit, Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és a legújabb helyszínen, Sepsiszentgyörgyön. Dr. Tonk Márton, a Sapientia – EMTE rektora kifejtette, az iratkozás július harmadikán kezdődik, a hallgatók online is beiratkozhatnak.
 – A Sapientiát évente a romániai felsőoktatásban tanulók egyharmada választja. Az egyetemi helyeinket figyelembe véve, négy helyszínen

összesen 750 tandíjmentes és ugyanennyi költség-hozzájárulásos helyet hirdettünk meg

– mondta a rektor. Hozzátette: a költség-hozzájárulásos helyek éves értéke háromszáz és ötszáz euróba kerül, ami szakonként változik. Idén 32 alapképzést és tizenhárom mesterképzést indítanak. A Romániában működő felsőoktatások árait figyelembe véve még mindig az egyik legmegfizethetőbb áron érhető el a szolgáltatás. A rektor megjegyezte, az idei év mottója: Érd el önmagad legjobb verzióját!
– Az iratkozással kapcsolatban a sajtótájékoztatóval egy időben,

már elérhető a Sapientia – EMTE oldalán, a felvételi fülre kattintva, a részletes leírás

a szakokról és beiratkozáshoz szükséges egyéb információk is – mondta Tonk. Kiemelte: az egyetemi intézetek rangsorolásával foglalkozó két szervezet felmérése alapján az egyetem az élmezőnybe tartozik. 

További lehetőségek
Az egyetem a magyarul tanuló hallgatók számára integrált hallgatói csomagot tartalmaz, amelyek különböző szociális és érdemösztöndíjakat foglal magában, valamint számos tehetséggondozó lehetőséget tartalmaz. 
– A Sapientiára beiratkozó hallgatók részt vehetnek Erasmus-programokon, ahol idegen országokban tanulhatnak, valamint, erős Hallgatói Önkormányzatokban is szerepet vállalhatnak – mondta az egyetem vezetője. 
A sajtótájékoztató alkalmával bemutatták az idei tanév rövid videóját, amely felvételizők számára készült, és ízelítőt nyújt az érdeklődőknek az egyetemi életből.

Változások és az ügyintézés mikéntje
Dr. Farkas Csaba rektorhelyettes hangsúlyozta, a beiratkozás online is lehetséges, viszont a felvételihez a szakok által meghatározott időpontban személyesen kell részt venni. 
A Csíkszeredai Karon, a munkaerő-piaci igényekre reagálva, a korábban környezetvédelem szakként működő tudományterületet átalakították környezetvédelmi és informatikai szakká. Más téren nem történt változás. 
Dr. Pap Levente, a Csíkszeredai Kar dékánhelyettese részletezte:

a csíkszerdai karon továbbra is tizennégy alapképzés és öt mesterképzés közül választhatnak a felvételizők. 

Újságírói kérdésre, a doktori képzés indítása kapcsán, a rektor részletesen kifejtette az felsőoktatási intézmény elképzeléseit.
– A stratégiai terveink között szerepel, hogy olyan szakterületeken indítsunk doktori képzéseket, amelyek Romániában egyáltalán nem léteznek vagy számuk elenyésző, mindezt magyar nyelven – mondta az egyetem vezetője. Elsősorban műszaki, mérnöki, informatika és biotechnika területeken szeretnének indítani.  A második tényező, hogy a doktori képzés indításához, újabb humánerőforrásra és tőkére van szükségük. Előbbi esetében igyekszünk oktatóinkat olyan akkreditációs minőségbe juttatni, ami ehhez a lépéshez elengedhetetlen. Másrészt a vírus és a háború okozta pénzügyi nehézségek a folyamatot kissé késleltették, viszont még így is kijelenthetjük, hogy a Sapientia biztonságos anyagi helyzetben működik – részletezte dr. Tonk Márton. 
Hozzátette: a harmadik tényező, amelyet az egyetem figyelembe vesz, objektív megfontolásból fakad, meg akarják várni az új tanügyi törvény kihirdetését, mert a jogszabályokhoz kell igazítaniuk valamennyi stratégiai tervüket. A rektor szerint az elmúlt napokban meghozott alkotmánybírósági döntés után várhatóan kihirdetik a jogszabályt, ami a doktori képzések megszervezéséhez szükséges ügyintéző munka esetében is lehetővé teszi, hogy továbbhaladjanak. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!