Hirdetés

Ökoturisztikai fejlesztések a gyergyói hegyekben

Források rendbetételével és komposzttoalettek elhelyezésével korszerűsítették idén a turisztikai infrastruktúrát a gyergyószentmiklósi hegyimentők és a Gyilkostó Adventure Egyesület. Mindez része egy nagyobb beruházásnak, amelynek során panorámakabinok, panorámaplatform és függőhíd elhelyezésével tették még vonzóbbá a gyergyói hegyeket

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Ökoturisztikai fejlesztések a gyergyói hegyekben
Komposzttoaletteket helyeztek el a turisták által közkedvelt kilátópontokhoz Fotó: Simon László

Az elmúlt évek beruházásai révén Gyergyó térsége ökoturisztikai desztinációként jelent meg a hazai idegenforgalmi piacon: a Kis-Cohárdon lévő via ferrata építése, majd a Gyilkos-kilátónál és a Mária-kőnél elhelyezett panorámakabinok, a Kis-Békás-patakon átívelő függőhíd, a Gyilkos-tó fölé magasodó Kőerkélyen lévő panorámaplatform mind ezt a célt szolgálják. Ezek kiegészítéseként idén pályázati alapokból tovább emeltük az adottságok színvonalát – ismertette munkájuk folyamatait Simon László hegyi- és barlagimentő, a Gyilkostó Adventure Egyesület vezetője. Hargita Megye Tanácsa által meghirdetett pályázat által több forrást takarítottak ki és rendezték a környéküket a várost övező hegyek térségében: a Gyilkos-kilátóhoz vezető ösvény mentén, az egykori kisvasút nyomvonalán, a jelenlegi bicikliút mentén, valamint a Pricske-tető felé vezető út melletti források újultak meg a gyergyószentmiklósi hegyimentők munkája által, javítva ezzel a hegyi turizmus adottságait.

A 2022-es pályázati pénzalapból két komposzttoalett készült el, az ősz folyamán helyezték el őket a Gyilkos-kilátóhoz és a Mária-kőhöz, a panorámakabinok közelébe. A pályázatok értéke 6500, illetve 7200 lej.


– Mivel nemzeti park területén van ez a beruházás, figyelembe kellett vennünk a legszigorúbb környezetvédelmi megoldásokat, így a komposzttoalettek végtermékét majd az erdei talajra rá lehet szórni. Az illemhely használata azok számára lesz biztosítva, akik a panorámakabint lefoglalják, bízunk benne, hogy ezáltal elkerülhető a rongálás, a túlzott szemetelés – hangsúlyozta Simon László, hozzátéve, hogy a jövőben is azonosítják majd a hiányos pontokat, és pénzalapot keresnek azok pótlásához. 


Hirdetés


A gyergyószentmiklósi hegyimentő közszolgálat munkatársa elmondta:

a tél beköszöntével csak megfelelő ruházatban, kellő mennyiségű élelemmel és világítóeszközzel induljunk túrázni,

vegyük számításba a korai sötétedést és mindig a fizikai kondíciónknak megfelelő úti célt válasszunk. A hegyi turistaösvények állapotáról és az aznapra várható időjárásról a hegyimentő szolgálat munkatársai szolgálnak naprakész információkkal a 0725–572750-es telefonszámon.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!