Hirdetés

Nyílt napot tartottak a gyergyószentmiklósi közműnél

A víztisztító állomásnál szervezett nyílt napot a gyergyószentmiklósi Hő-, Víz- és Csatornaszolgáltató Közmű a víz világnapja alkalmából. Több iskolai osztály ismerkedett meg az ivóvíz-előállítás folyamatával, de kíváncsi családok is felkeresték a létesítményt.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Nyílt napot tartottak a gyergyószentmiklósi közműnél
Gyermeksereg ismerkedett a víztisztítóval Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Március 22-én a vízre figyel az egész világ, hiszen ekkor van a víz nemzetközi napja: az apadó víztartalékokra, környezettudatos nevelésre hívják fel a figyelmet civil szervezetek, vállalatok. Így tett a gyergyószentmiklósi közmű is.

– Régóta szeretnénk, hogy évente kétszer megnyissuk a létesítményeink kapuit a fogyasztók előtt, ezt talán idén sikerül elérni. Különlegesebb ez a nyílt nap a többinél amiatt is, hogy a vadonatúj víztisztító is látogatható, és rajzkiállítást is berendeztünk a gyerekek által küldött alkotásokból – közölte a helyszínen György János, a HVCSK sajtósa.

A közmű által bérelt autóbusz szállította a víztisztítóhoz a tanulókat. Osztályokként látogathatták meg a létesítményt. A gyerekek előbb megtekintették, hol érkezik be a víz a létesítménybe, illetve az első derítőmedencét is megnézték, mielőtt az új vízházba bevezették volna őket. Ott megtekintették a gyermekrajz-kiállítást, szavazhattak is a legszebb rajzra, majd részletesen ismertették a HVCSK munkatársai, hogyan tisztítják meg a befogott vizet, amíg ivóvízzé nem válik. Bőven érkezett megválaszolandó kérdés a gyerekektől: volt, aki részletesebben meg akarta ismerni a tartályokban zajló folyamatokat, más a szűrők tisztításának módjára kérdezett rá.

A régi, még rövid ideig üzemelő víztisztítót is megtekintették a látogatók. A gyerekeknek most is az ülepítőkben lévő békák tetszettek a legjobban, de élénken érdeklődtek a laborban tartott látványos ismertetők iránt is. Ezek játékosan szemléltették a víz több tulajdonságát.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!