Hirdetés

Novák Eduárd: azért dolgoztunk az elmúlt két és fél évben, hogy a sport országos prioritássá váljon

„Egy olyan társadalomban, amelyben a digitális eszközök használata a mindennapunk részévé vált, a mozgás és a sport háttérbe szorult. Ezért fontosnak tartottuk azt, hogy több figyelmet fordítsunk a sport fejlesztésére országos szinten, hiszen ez jelenti egy egészséges társadalom alapját. A sportminisztériumban azért dolgoztunk az elmúlt két és fél évben, hogy a sport országos prioritássá váljon és azért, hogy egy olyan fenntartható országos projektet indítsunk el az Országos Sportstratégia révén, amely a következő évtized fejlesztési elképzeléseit és irányait határozza meg. A sportolást ösztönző intézkedések mellett figyelmet fordítottunk arra is, hogy a teljesítménysport is megfelelő finanszírozást nyerjen” – mondta el Novák Károly-Eduárd sportminiszter mandátumzáró sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Novák Eduárd: azért dolgoztunk az elmúlt két és fél évben, hogy a sport országos prioritássá váljon
Novák Eduárd Fotó: rmdsz.ro

A sport reformja a sportbázisok decentralizálásával kezdődött, a jobb adminisztráció érdekében ez idáig tíz sportbázis került át az önkormányzatokhoz. Továbbá olyan rendelettel, amely előírja, hogy egy mérkőzésen a játékosok legalább 40 százaléka hazai sportoló kell legyen.

A Herkules program megszervezésével a vakációk ideje alatt különböző sportágakban kínáltunk ingyenes bevezető alkalmakat a diákoknak. A Herkules programot 2022 nyarán indította útjára a sportminisztérium, azzal a céllal, hogy megismertesse és megszerettesse a diákokkal a sportot, majd a felfedezett sportágakat tovább gyakorolják, és a helyi klubokhoz csatlakozva kiemelkedő eredményeket érjenek el. A legnépszerűbb sportágak a következők voltak: úszás, kézilabda, labdarúgás, kosárlabda, atlétika, asztalitenisz, röplabda és dzsúdó. A téli sportok közül a síelés volt a legnépszerűbb azokban a megyékben, ahol ezt a tanfolyamot megszervezték.

Összesen 17 000 diák vett részt a programban.

„Ebben a két és fél évben sikerült a minisztérium költségvetését 25%-kal megnövelni, valamint egy átlátható finanszírozási rendszert kialakítani. Megduplázott költségvetést sikerült elkülöníteni a sportkiválóságokra, hiszen 2023-ban Romániában tizennégy sportverseny kerül megrendezésre. A 2022-es év volt a román sport legjobb éve az elmúlt 20 évben, 16 éremmel a szenior világbajnokságokon” – idézi az RMDSZ közleménye Novák Eduárd leköszönő RMDSZ-es minisztert. Novák Eduárd kiemelte: mandátuma alatt májusban a kormány elfogadta a sportminisztérium által kezdeményezett és kidolgozott országos sportstratégiát. A keretdokumentum a következő évtized fejlesztési elképzeléseit és irányait határozza meg a sport területén. Ezáltal országos prioritássá teszi a sportot, célja minél több személlyel megszerettetni a sportolást, illetve élettel tölteni meg a tereket. Legfontosabb fejlesztési pillérei a közösségi sport, az iskolai sport és a teljesítménysport.

A sportstratégia hatalmas lehetőség a romániai sport fejlődésére, hiszen konkrét célkitűzésekre épül, iránymutató és egységes stratégiát határoz meg 2032-ig.

Nemcsak a versenysportot támogatja, hanem megoldásokat nyújt a tömegsport, az iskolai sport és szabadidősport fejlesztésére is. Az országos sportstratégia elfogadására nagy szükség volt, hiszen Románia lakosságának 62 százaléka nem végez semmilyen sporttevékenységet.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!