Hirdetés

Nőtt januárban a kiskereskedelmi forgalom

Idén januárban 5,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom (a gépjárművek és motorkerékpárok értékesítése nélkül) 2022 januárjához képest – derült ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közzétett adataiból.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Nőtt januárban a kiskereskedelmi forgalom
Illusztráció Fotó: Fotó: Bege Botond / Hargita Népe Archív

Az Agerpres hírügynökség által szemlézett közleményből az derül ki, hogy a nyers adatok szerinti gyarapodás elsősorban a nem élelmiszer-jellegű termékek 9,1 százalékos, illetve az élelmiszerek, italok és dohánytermékek eladása 5,4 százalékos növekedésének köszönhető. Az üzemanyagok eladása ezzel szemben 0,4 százalékkal csökkent éves viszonylatban.

A szezonális és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 5,3 százalékkal bővült idén januárban tavaly januárhoz képest a kiskereskedelmi forgalom (a gépjárművek és motorkerékpárok értékesítése nélkül). A nem élelmiszer-jellegű termékek eladása 8,3 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek eladása 4,8 százalékkal növekedett, az üzemanyagok eladása ezzel szemben 0,5 százalékkal csökkent.

2022 decemberéhez viszonyítva 2023 januárjában a nyers adatok szerint 22 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Az üzemanyagok eladása 23,5 százalékkal, a nem élelmiszer-jellegű termékeké 23 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése pedig 20 százalékkal esett vissza. A szezonális és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint az eladások 0,7 százalékkal nőttek tavaly decemberhez mérten. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek eladása 3,2 százalékkal, a nem élelmiszer-jellegű termékek eladása 3 százalékkal nőtt. Az üzemanyagok eladása 8,3 százalékkal csökkent.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!