Hirdetés

Nem mindennapi cicafajták

A macskák különös lények – ez teszi őket annyira szerethetővé. A különböző macskafajták nemcsak megjelenésben térnek el egymástól, hanem egyes belső tulajdonságok is jobban vagy épp kevésbé jellemzőek rájuk. Mielőtt eldöntenénk, melyik vadászt engedjük be otthonunkba, érdemes egy kicsit jobban megismernünk őket. Fodor Álmos állatorvossal beszélgettünk arról, melyik fajtára mi jellemző.

Adorján Zsófia
Becsült olvasási idő: 2 perc
Nem mindennapi cicafajták
Fotó: freepik.com

Amíg a kutyák fajtáját gondosan választják ki a leendő gazdik, a legtöbb jövőbeli cicatulajdonos nem sok időt áldoz cicája fajtájának tanulmányozására. Ez részben annak is köszönhető, hogy gondozásuk, nevelésük sokkal egyszerűbb, mivel önállóbbak, és termetük is nagyjából azonos, kutyatársaikkal ellentétben.
– Habár minden cica személyisége más és más, akárcsak a kutyák esetében, valamivel egyszerűbb dolgunk van, hisz nem sokban térnek el egymástól a környékünkön elterjedt házimacskák. Ha cicát szeretnénk, biztos könnyen találunk a legközelebbi szomszédnál – ismertette tapasztalatait Fodor Álmos állatorvos.

Vadászösztön

Az állatorvos kiemelte, hogy a különlegesebb fajtáknál már személyiségbeli eltérésekről is beszélhetünk. Például a bengáli, maine coon, serengeti, safari és szavanna fajták kinézetben és tenyésztésben is közelebb állnak nagymacska társaikhoz, ezáltal erősebbek az ösztöneik, így nevelésük is fejfájást okozhat a tapasztalatlan gazdáknak.
– Őszintén szólva ritkán találkozom a rendelőmben fajmacskákkal. Amellett, hogy egyes fajok meglehetősen drágák, tartásuk is igényes lehet. Egyes fajokban a vadászösztön annyira erős lehet, hogy semmiféle idegent, más háziállatot nem tűrnek meg maguk körül. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy egyes macskafajták tartása veszélyesebb lehet, mint egy neveletlen kutyáé – hívta fel a figyelmet Fodor Álmos.
Mint mondta, ezekhez a cicákhoz tapasztalt gazdi kell, ezenfelül megfelelő életkörülményeket is kell biztosítani számukra. A vadvér arányától függően talán a szavannamacska tartása a legigényesebb. Egy ilyen cica akár 15 ezer euróba is kerülhet, így a gazdi valószínűleg egy ilyen kiadás után tudja, mire számítson.

freepik.com

Édes kis különlegességek

A szakember továbbá arról is beszélt, milyen cicafajtákkal találkozik a leggyakrabban. Sziámi, brit rövid szőrű, perzsa, maine coon és néhányszor skót lógó fülű macska is megfordult már nála.
– A fajmacskák manapság nem olcsók. Akárcsak a kutyáknál, ha egészséges fajmacskát szeretnénk, érdemes inkább zsebbe nyúlni és felelősségteljes tenyésztőtől venni. A hosszú szőrű cicák bundáját ápolni kell, és oda kell figyelni a bőre állapotára, mivel ezek a fajták hajlamosabbak a bőrbetegségekre. A brit rövid szőrű általában jó egészségnek örvend, és kevés olyan kór van, amelyre hajlamos. A perzsa cicáknak, akárcsak a buldogoknak, lapos orruk és arcuk van, ez meglehetősen növeli a légzőszervi problémák valószínűségét – magyarázta.
Kinézetük alapján az állatorvos a skót logó fülűt emelte ki, amely már nevében árulkodik különleges megjelenéséről.
– Skóciában igazán sok ellenzője van fajtájának, hiszen lekonyuló füle minden bizonnyal génmanipuláció eredménye. Mindenesetre kedves kis háziállatok lehetnek a gyerekek mellé is, bagolyszerű megjelenésük megkülönbözteti őket társaiktól. A lekonyuló fülek a születés után körülbelül három-négy héttel formálódnak ilyen alakúra. Normál macskáknál a fül porcos része ekkor megkeményedik, és a fülek egyenesen állnak. Ez a folyamat a skót logó fülű macskánál nem megy végbe. További jellemzőjük a széles orr, farkuk megfelel az állat testhosszának, szőre puha és sűrű – ismertette.
A legkülönlegesebb megjelenésű macskafajta kétségkívül a szfinx. Az orvos elmondta: kevés ember van, aki látja és értékeli a szőrtelen macska szépségét.

freepik.com

– A csupaszság természetes mutáció eredménye. Bunda hiányában ez a cica kizárólag benti tartásra alkalmas. Télen csupasz teste könnyen fázhat a hidegben, külföldön sokan ilyenkor kis pulóvert adnak kedvenceikre, de egyébként a fajta jól alkalmazkodott szőrtelenségéhez. Ha környékünkön bárki ilyen macskát vásárolna, annak azt javaslom, a csíki télben pulóverrel se tartsa kint. Nyáron védeni kell testét a nap sugaraitól, hiszen könnyen leéghet. Sokszor hallani, hogy a macskaallergiások is tarthatják, de a szőr hiánya ellenére is érzékenyek lehetnek rá. Az allergének ugyanis a cicák nyálában és bőrén is megtalálhatók – figyelmeztet.
Mint mondta, fajtatiszta macskát kizárólag tenyésztőtől érdemes vásárolni. Ha egyszerű házi kiskedvencként szeretnénk tartani a minitigrist, a törzskönyvét az ivartalanítás elvégzése után kapjuk meg. Ha doromboló társainkat megfelelően gondozzuk, azok akár húsz évig is velünk élhetnek.

 

Kövessen a Facebookon!