Nem marad el a csíksomlyói pünkösdi búcsú – közölte Korodi Attila polgármester

Idén hagyományos módon a csíksomlyói nyeregben tartják meg a pünkösdi búcsút, jelentette be ma délután a közösségi médiában Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

Az aktuális járványügyi előírásokat figyelembe véve tervezik megtartani a búcsút, az azonban kérdéses hány zarándokot fogadhatnak a helyszínen. Jó hír azonban, hogy ebben az évben a hívek személyesen is részt vehetnek a szentmisén, ellentétben a tavalyi ünneppel, amikor is csak lélekben zarándokolhattak Csíksomlyóra.

Amint az a városháza tájékoztatásából kiderült: folyamatban van az egyeztetés a csíksomlyói ferencesekkel és a hatóságok képviselőivel, részleteket a későbbiekben közölnek.

Az önkormányzati ülésen többek között elfogadtak két szabályzatot: egyik az ingatlanvásárlás, a másik a telekbérlés mikéntjét szabályozza. A két dokumentum nagyban hozzájárul az ingatlanvásárláshoz fűződő városházi beruházási elképzelések megvalósításához. Jóváhagyták Szécseny utcanévjegyzékét is. Az üdülőövezetből állandóan lakott városrésszé átalakult Szécsenyben tizenhat utca nevét fogadták el. A Fürdő utca meghosszabbítása a Helwig fürdő utcanevet viseli ezután.

A 2015/227-es törvény 491-es cikkelyének értelmében inflációarányosan növekedik a 2022-re vonatkozó helyi adó, és azon illetékek, amelyeknek mértékéről az Adótörvénykönyv összegszerűen rendelkezik. Az önkormányzati határozat így jóváhagyta, hogy a 2020-as infláció alapján megállapított, törvény által megkövetelt 2,6 százalékkal emelkedjenek jövőtől az adók és egyes illetékek.

HN-információ