Hirdetés

Nem kell utazni a személyigazolvány cseréjéért

Személyi igazolványokat kibocsátó osztályt szeretné­nek létesíteni Csík­szent­ta­má­son. Kedves Róbert pol­gár­mester tájékoztatása szerint a hivatal által mű­köd­tetett iroda nemcsak a he­lyie­ket szolgálná, hanem a szomszéd települések lakóit is. A tervek szerint egy év múlva már tudják fogadni a személyazonosságit cse­rél­ni kívánó polgárokat.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 2 perc
Nem kell utazni a személyigazolvány cseréjéért
Egyelőre a felcsíkiak is Csíkszeredában tudják kicserélni az igazolványt. Egyszerűsítés Fotó: László F. Csaba

Korábban már több alkalommal is írtunk arról, hogy az 1996/7-es kataszteri törvény és a 2016/777-es kormányhatározat arra kötelezi a községeket, hogy az utcaneveket feltöltsék az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatal (ANCPI) elektronikus jegyzékébe, és az ingatlanokat újraszámozzák. Mindez megyeszerte azzal jár, hogy a lakosok ki kell cseréljék majd irataikat. Csíkszenttamáson már folyamatban van az ingatlanok újraszámozási dokumentációjának az összeállítása. A vezetőség ennek apropóján kereste fel a csíkszeredai személyi nyilvántartó osztályt azzal az ötlettel és kéréssel, hogy engedélyezzenek a felcsíki községben egy személyi igazolványokat kibocsátó irodát.

– A megyeszékhely személyi nyilvántartó osztálya támogatja az ötletet, és bele is egyezett abba, hogy itt, Csíkszenttamáson is létesüljön egy személyazonossági igazolványokat kibocsátó iroda.

Az engedélyeztetési folyamatot már elindítottuk

– közölte a Hargita Népével Kedves Róbert, a felcsíki község polgármestere. Rámutatott: ha a felcsíki önkormányza­tok igénylik, a szomszéd települések lakóit is tudják majd fogadni a csíkszenttamási irodában.

László F. Csaba

– Mindenképp könnyebbséget fog jelenteni a szenttamásiaknak, de akár a más települések lakóinak is, ha létrejön ez az iroda, mert nem kell Csíkszeredába utazniuk, ahol jelenleg a személyi nyilvántartó osztály túlterheltsége miatt viszonylag késő­re lehet időpontot foglalni. Az iroda létrehozása a szeredai osztályt is tehermentesíti – mondta a polgármester. Megjegyezte:

a személyi nyilvántartó létesítése a csík­szent­tamási hivatal számára anyagi és fizikai pluszterheket jelent, hiszen biztosítaniuk kell az alkalmazottakat, akiknek képzésen kell részt venniük, a hivatalnak továbbá gondoskodnia kell két – a követelményeknek megfelelő – irodai helyiségről és egy váróteremről is

A csíkszenttamási személyazonossági-kibocsátó osztályt a polgármesteri hivatal szomszédságában és tulajdonában lévő lakásban alakítják ki, amelynek felújítását a tavasszal kezdik el. Várhatóan egy év múlva tudják fogadni a személyazonossági-cserére érkező lakosokat.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!