Hirdetés

Nem kell kártérítést fizetnie Székelyudvarhelynek

Majdnem öt évet tartott a per, amelyet Székelyudvarhely egykori vízszolgáltatója indított az önkormányzat ellen, a szerződéses viszony egyoldalú megszüntetéséért, tetemes kártérítést követelve. Az alapfokú pert meg is nyerte, az ítélőtábla jogerős ítélete viszont teljes mértékben elutasította az Aqua Nova követeléseit. Az ítélethirdetés szövegében ugyanakkor szerepel az a kitétel, hogy az alapfokú ítélet rendelkezéseinek egy részét megtartották. A városháza ügyvédje szerint ezek a rendelkezések nem lényegesek, kizárólag eljárásjogi jellegük van. Megkerestük a vízszolgáltató cég vezetőségét is, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Nem kell kártérítést fizetnie Székelyudvarhelynek
Illusztráció Fotó: Hargita Népe Archív

A bírósági portálon olvasható megjegyzés, mely szerint részben semmisítik meg a Hargita Megyei Törvényszék alapfokú határozatát, csak különböző eljárásokra vonatkozik, amelyeket nem tárgyalt már újra az ítélőtábla, tulajdonképpen csak eljárásjogi, technikai kérdés az egész. Az ítélőtábla másodfokon teljes mértékben elutasította az Aqua Nova beadványát – fejtette ki megkeresésünkre Moldovan-Horváth István, aki a városháza megbízásából külsős, meghatalmazott ügyvédként dolgozott az ügyön.

A bírósági portálon olvasható rövid összefoglaló szerint a vízszolgáltatónak több mint 300 ezer lejt ki is kell fizetnie, ez az ítélőtábla által meghatározott bélyegilleték – tudtuk meg az ügyvédtől.

– Alapfokon ugyanis csak 300 lejes illetéket fizetett ki az Aqua Nova, a fellebbezésünk egyik pontja pedig az volt, hogy egy akkora értékű követelésnél, amellyel élt a cég, annak megfelelően kéne meghatározni a kifizetendő illeték árát, így állapította meg az ítélőtábla a 313 522 lej értékű bélyegilletéket – közölte Moldovan-Horváth István.

Az Aqua Nova Hargita Kft. 2018 nyarán azt követően perelte be a székelyudvarhelyi önkormányzatot, hogy az egyoldalúan szerződést bontott vele, ezt a polgármesteri hivatal szerint egy törvénymódosítás tette indokolttá. A vízszolgáltató egyébként éveken át az Urbana Rt. városgazdálkodási vállalat alvállalkozójaként biztosította a szennyvíz- és ivóvízhálózat működését Székelyudvarhelyen, helyére a Harvíz Rt. került. Az Aqua Nova különböző, általuk elvégzett fejlesztésekért, beruházásokért, sőt, a meg nem valósított profit, valamint kártérítés és további kamatok címén több mint 30 millió lejt követelt a várostól. A Hargita Megyei Törvényszék 2021 decemberében hozott döntésével nagyjából jóváhagyta a korábbi vízszolgáltató követelését. Majdnem egy évet kellett várni az elsőfokú ítélet indoklására, csak azt követően nyújthatta be a város a fellebbezését tavaly októberben. Az ítélőtábla hétfői döntése jogerős.
Próbáltuk megszólaltatni az Aqua Nova Kft. vezetőségét is, amint válaszolnak kérdéseinkre, cikkünket frissítjük.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!