Hirdetés

Nem a pokolba visz, maga a tömény szépség

A Hargita-hegység a sokak által jól ismert látványosságok, úticélok mellett jó néhány rejtett kinccsel is rendelkezik. Az egyik ilyen az Ördög-tó, amelyhez még legenda is fűződik, e szerint itt lenne a pokol lejárata. A mondával is megismerkedhetünk és sok hasznos információval gazdagodhatunk, ha végigjárjuk a tanösvényt, amely sűrű erdőben, zúgókon lefutó patak mentén visz fel a védett tőzegláphoz.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Nem a pokolba visz, maga a tömény szépség
Ismerjük meg a környezetünket. Tanösvény turistáknak Fotó: Asztalos Ágnes

Az Ördög-tó tulajdonképpen nem tó, hanem havasi tőzegláp, és az egyetlen ilyen jellegű botanikai rezervátum a Hargita-hegység északi vonulatában. Az 1180 méteres magasságban elterülő vadregényes hely több oldalról is megközelíthető: Csíkkarcfalva irányából, Libán széléről kövezett erdei úton, de jelzett túraúton a Libán-tetőről (Libán-hágóról) is elérhető (innen indul a Hargita-gerinctúra vonala, amely az Ördög-tó mellett visz tovább a Fertő-tető irányába). Az Ördög-tó mintegy 20 hektáros védett része közigazgatási szempontból Gyergyóújfalu községhez és Csíkdánfalvához tartozik. Ritka növények, jó ízű borvíz, sűrű fenyves fogadja az arra járót, és színes tájékoztató táblák is, amelyek kidomborítják a hely különlegességét. 
Az Ördög-tó tanösvény a Libán településről, a 138-as megyei útról leágazó makadámút elején kezdődik, hossza oda-vissza 14 kilométer, ami gyalog nagyjából öt és fél óra alatt teljesíthető. Mint megtudtuk, a tanösvény ötlete az Aranyász Egyesülettől származik, és egy izgalmas, diákokat is bevonó kutatási projekt részeként valósult meg.
Elekes-Köllő Márta, a civil szervezet munkatársa számolt be a munkáról. A gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakközépiskola környezetvédelmi technikus tanulóival végezték el a táblák felállítása előtt az előzetes tanulmányokat, a terület feltérképezését, és megismerkedtek a vonatkozó szakirodalommal is.

– A munka alatt sokat tanulhattak a diákok maguk is a fenntartható turizmusról, a projekt célja pedig az volt, hogy minél jobban tudják bemutatni az Ördög-tó és környéke sajátosságait, természeti értékeit az arra járóknak, illetve a közös munka révén növelni a környezeti nevelés hatékonyságát

– mondta el lapunknak Elekes-Köllő Márta környezetmérnök-szaktanár.

Asztalos Ágnes

A munka két évvel ezelőtt zajlott, a táblák pedig több szakember bevonásával készültek el, a Természetvédelmi Területek Országos Ügynöksége (ANANP) Hargita megyei fiókjának szakmai felügyeletével. A teljes projektet Homoródújfalu önkormányzata támogatta majdnem teljes egészében, az Aranyász Egyesület a költségek tíz százalékával járult hozzá.
A tanösvény mentén nagy méretű, igényes, szép fotókkal ellátott pannókat talál a kiránduló. Tájékozódhat, hogy milyen állatok, madarak élnek a környéken, milyen gombák nőnek, ezek közül melyek ehetők és melyeknek veszélyes a fogyasztása. Van tábla, amely a térségben fellelhető erdei gyümölcsökről, egy másik pedig a virágokról, növényritkaságokról nyújt információkat. Egyébként a tőzeglápnál olyan ritkaságok is találhatók, mint a kereklevelű harmatfű, ami jégkorszakbeli maradványfaj, és húsevő!
Elekes-Köllő Márta azt mondta, szeretnék, hogy halljanak minél többen erről a természeti különlegességről, a tanösvénnyel a térség turisztikai kínálata is bővült.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!