Hirdetés

Napelemgyárat épít egy német vállalat Romániában

Egymilliárd eurós befektetéssel napelemgyárat épít Romániában az AE SOLAR; a német vállalat és a Fekete-tengeri Egyetemek Hálózatának képviselőivel egyeztetett erről hétfőn Nicolae Ciucă miniszterelnök.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Napelemgyárat épít egy német vállalat Romániában
Fotó: Illusztráció

Az Agerpres hírügynökség által szemlézett kormányközlemény szerint a gyár kezdetben 2 gigawatt kapacitásnak megfelelő napelemet állít majd elő évente, majd ez 10 gigawattra, az európai szükséglet egyharmadára bővül. A vállalat illetékesei megerősítették, hogy az üzemben még idén elindul a tevékenység.

A kormány keresi a módját a projekt támogatásának akár európai uniós alapokból, akár az állami költségvetésből – olvasható a közleményben, amely szerint a beruházás révén Románia az európai napelemgyártás központjává válhat. Ugyanakkor a megújuló energiaforrás felhasználásával történő áramtermelés nemcsak az energiafüggetlenséghez, hanem a környezet védelméhez is jelentősen hozzájárul.

„A kormány ezzel nemcsak egy európai követelménynek tesz eleget, hanem a polgárok és a magáncégek azon igényének is, hogy gazdaságos és környezetbarát energiához jussanak” – idézte Ciucát a kabinet közleménye.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!