Hirdetés

Nagykorúvá vált a hagyományőrző nap

Mintegy félezren öltöttek székely ruhát csütörtökön a Salamon Ernő Gimnáziumban. A Tarisznyás Márton útján nevű hagyományőrző napot tartották az iskolában tizennyolcadik alkalommal, körtánccal, osztálymúzeumokkal. 

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Nagykorúvá vált a hagyományőrző nap
Óvják a hagyományokat. Félezren ropták a Salamon Ernő Gimnázium előtt a néptáncokat Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Évek óta egész Gyergyószentmiklós hangulatát meghatározza a Salamon Ernő Gimnázium hagyományőrző napja, hiszen székely ruhás fiatalokkal lehet találkozni lépten-nyomon. Csütörtökön már tizennyolcadik alkalommal tartották meg a rendezvényt.

Barabás-Pál Hajnalka
 – Bizonyára sokan közületek meg se voltak születve, amikor a hozzátok hasonló tanulókat, osztályközösségeket elvarázsolta a népi kultúra gazdagsága, és örömmel kapcsolódtak be a színes programokba s a szervezésbe – mondta köszöntőjében a gimnázium igazgatója, Ferenczi Attila.  Kiemelte: évről évre lelkesen várja a „gyergyóikummá” minősült hagyományőrző napot nemcsak a diákság, hanem a pedagógusok és más munkatársak is.

Az eseményre 493 salamonos tanuló, illetve mindegyik tanár népviseletet öltött;

velük ünnepeltek saját népviseletüket magukra öltve a lengyel, a török és Észak-Macedóniából érkezett fiatalok, valamint a magyarországi Óbudai Árpád Gimnázium és a brassói Unirea Líceum diákjai is, akik az Erasmus+ program révén tartózkodnak a városban.

Barabás-Pál Hajnalka
A hagyományőrző nap nyitórendezvényén Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke kifejtette: van, amikor úgy gondoljuk, hogy egy adottság, egy helyzet nem jelent előnyt számunkra, holott ez egyáltalán nem így van, ilyen a székelyruha is.

– Legyetek büszkék arra, hogy fiatal, erős, pozitív és ambiciózus székely fiatalok vagytok – intette a diákokat az alelnök.

A megnyitót követően

a diákok az iskola előtti téren gyülekeztek, a hagyományos körtáncot pedig a gimnázium néptáncosai vezették fel.

A több száz fős éneklő és táncoló iskolást népes közönség csodálta.

Osztálymúzeumok is létesültek a jeles napra. Hagyományos székely ételeket készített az egyik osztály, egy másik a régi katonaéletbe kalauzolt korabeli tárgyak révén. Volt osztály, amely a mulatozási szokásokat elevenítette fel, egy másik a parasztbibliára hagyatkozva a férfi-nő viszonyt boncolgatta sajátos berendezéssel, bemutatóval.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!