Nagykorúvá érett a Tudományos Diákköri Konferencia

Dr. Máthé István docens, az esemény állandó foszervezoje FOTÓ: SAPIENTIA.RO

Hét tudományterületen összesen negyven dolgozatot regisztráltak az idei Tudományos Diákköri Konferenciára (TDK). A legnépesebbnek az irodalomtudományi szekció bizonyult kilenc bejegyzett kutatással. A tizennyolcadik Csíkszeredai Kari TDK online keretek között zajlott.

A TDK-é volt a főszerep tegnap a csíkszeredai egyetemen. Az online megnyitót és a plenáris előadást az egyetem közösségi oldalán lehetett figyelemmel követni. A megnyitó a dékáni köszöntővel indult, majd a HÖK elnök, valamint az esemény főszervezőjének köszöntőjével zárult. Az egyetem vendégelőadója, dr. Bagdy Emőke tartott plenáris előadást Teendőink és megtartó erőink a pandémia idején címmel. A délelőtti üléseken a hallgatók hat szekcióban mutatták be tudományos eredményeiket, az egyórás ebédszünetet követően pedig a délutáni szekcióülés, majd az esti eredményhirdetés következett, amelyről a jövő heti lapszámunkban számolunk be.

A tudományok eloszlása

Az előadások irodalomtudomány, nyelvészet és bölcsészet, szociológia, kommunikáció és médiatudomány, gazdasági és üzleti tudományok, biokémia és biotechnológia, környezettudomány és környezettechnológia szekciókban hangzottak el. A közönség minden szekcióban változatos témaköröket érintő bemutatókon vehetett részt. Az idei konferenciára a hét tudományterületen összesen 40 dolgozatot regisztráltak. Ebből a legnépesebb az irodalomtudományi szekció volt 9 bejegyzett kutatással.

Nyilatkozatok

A tegnapi TDK kapcsán a Sapi Népe csapata próbált elérni minél több érintettet. A TDK szervezése évről évre az egyetemi diáktanács fontos feladatai közé tartozik. Hajdó Zsombor diáktanács elnökét Sántha Hanna kérdezte.

– Elsősorban adminisztrációs és kommunikációs feladatokat láttunk el, valamint az anyagbeszerzésből is kivettük a részünket. Személy szerint egy pozitív tapasztalatként éltem meg, jó volt látni, hogy az új csapat operatívan és eredményesen együtt tud dolgozni. A vezetőség a szervezés során nyitott volt, nem okozott problémát a közös munka, partnerként tudtunk együtt dolgozni – mondta Zsombor.

A Csíkszeredai Hallgatói Önkormányzat a jövőben is kiveszi a részét a TDK szervezésben. Megpróbálják kamatoztatni az idén szerzett tapasztalataikat annak érdekében, hogy a továbbiakban emelni tudják a rendezvény színvonalát.

– Sok sikert és további eredményes munkát kívánunk minden egyes résztvevőnek! – zárta nyilatkozatát Hajdó Zsombor.

A Tudományos Diákköri Konferencián, ahogyan lenni szokott az idén is jelentkeztek a végzős hallgatók mellett olyanok is, akik először vettek részt a rendezvényen. Coadă Claudia-Roxanát, világ- és összehasonlító irodalom – angol nyelv és irodalom szakos hallgatót kérdeztük első konferenciás élményeiről.

– A témaválasztás volt az egyik legkönnyebb mozzanat. A görög mitológia és a populáris irodalom is régóta foglalkoztatott. Maga a gondolat, hogy ezt ötvözzem, abban a két hétben született meg, amikor bent lehettünk az egyetemen. Hogy mi motivált a részvételre? Ez egy érdekes kérdés – talán az a gondolat, hogy kipróbáljam magam valami újban. A TDK-ra való felkészülést, ha egyetlen szóban kellene összefoglalni, azt mondanám: hullámvasút – összegzett Coadă Claudia-Roxana.

A konferencia főszervezője, dr. Máthé István egyetemi docens örömét fejezte ki az idei eseménnyel kapcsolatban.

– Külön öröm, hogy a Csíkszeredai Kari Tudományos Diákköri Konferencia immár nagykorúvá érett, hiszen idén tizennyolcadik alkalommal tartottuk meg, de nem csupán ez jelzi az esemény nagykorúságát. Ugyanis az idei TDK-án minden eddiginél nagyobb az eseményt követő résztvevők aránya – hangsúlyozta dr. Máthé István.

A szervezésben a plenáris előadás időbeli elcsúszását eredményező technikai problémán kívül az egynapos rendezvényen nem történt egyéb elakadás.

– A résztvevők számának látványos növekedése az online térben rejlő lehetőségeknek is köszönhető. Valamint annak, hogy minden, a TDK-n kiváló eredményt elérő hallgató dolgozata egyben jelölést is szerez a Kárpát-medencei magyar egyetemistákat összefogó Országos Diákköri Konferencián való megmérettetésre. Az elmúlt években, illetve az idei OTDK-án is díjakat kiérdemlő hallgatóink ismételten bebizonyították, hogy a Csíkszeredai Karon színvonalas kutatásokat folytathatnak hallgatóink – zárta beszélgetésünket dr. Máthé István.

Sapi Népe összeállítás