Hirdetés

Nagy Péter és Borsos Tamás előadása a szimmetriákról

Szombat este Nagy Péter tudománytörténész és Borsos Tamás színész rövid történeteken keresztül meséltek arról, hogy mit jelent a szimmetria, és ők hogyan kapcsolódnak ehhez a fogalomhoz. Minderről Nagy Péter legújabb tudományos ismeretterjesztő előadásán esett szó.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Nagy Péter és Borsos Tamás előadása a szimmetriákról
Nagy Péter és Borsos Tamás a Szimmetriák kultúrkocsmában beszélgettek Fotó: Veres Nándor

A klasszikus értelemben vett tudományos előadásoktól eltávolodva, inkább egy színdarabra hasonlított Nagy Péter tudománytörténész és Borsos Tamás színész szombat esti Szimmetriák című előadása, amelyet az azonos, Szimmetriák nevű színpadi kultúrkocsmában tartottak meg. A csíkszeredai Művészetek Házában szervezett rendezvény szép számú közönséget vonzott.

Az eseményt az amatőr, de lelkes tudománytörténész, Nagy Péter azzal a kijelentéssel nyitotta meg, hogy a kedvenc történetei, témái közé tartozik a szimmetriákról beszélgetni.

Az előadáson a tudomány korlátairól, a szimmetriák szépségéről beszéltek, kitértek az ősrobbanásra, a főbb tudománytörténeti pontokra, fizikai elméletekkel megmagyarázható szimmetriasértésekre és az élet megjelenésére is. 

Mint elhangzott: a szimmetria ősi és univerzális jellegű, a világ valamennyi kultúrkörében megjelent. Az idők folyamán a fogalom egyre gazdagodott, amíg elnyerte mai tág értelmezését, és ez avatta olyan általános fogalommá, amely szakterületek, művészeti ágak, emberi kultúrák határain átnyúlva a mindennapi életünk, művészeti tevékenységünk és a tudományos ismereteink egészére hat.

Veres Nándor

A tudománytörténész hozzátette: ma már a szimmetriák alapvető fontosságúak a tudományban, sőt, a tudósok rájöttek, hogy maga az univerzum története igazából a szimmetriák története is. A világegyetem fejlődésének legfontosabb és legizgalmasabb pillanatai azok, amelyekben a szimmetria és a rend hirtelen megváltozása egy új, a korábbihoz képest minőségileg fejlettebb kozmikus színteret eredményezett. Nagy Péter a tudományos részeket történetekbe, személyes, többször gyermekkori visszaemlékezésekbe építette bele, ezekre Borsos Tamás színész versekkel, prózai szövegekkel reagált.

Veres Nándor

Az előadáson, a Szimmetriák kultúrkocsmában az Ineffable együttes zenélt, ugyanis az ötletgazda szerint a szimmetriák átvezethetőek a művészetekre, irodalomra. A háttérben Sándor Zsuzsa vizuális művész videóit láthatta a közönség, ami a szimmetriákkal játszott, talált a zenéhez és az egész esemény mondanivalójához, így szépen keretbe foglalta azt.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!