Hirdetés

Módosította az önkormányzat a város hitelszerződését

A februári soros tanácsülésen is napirenden volt az önkormányzat hitelszerződése Gyergyószentmiklóson. A többszöri próbálkozás után alig két hete elfogadtatott, hitelfelvételről szóló tanácshatározat indoklásán kellett változtatnia most a testületnek, az eddigi négy beruházás után egy ötödiket is belefoglaltak.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Módosította az önkormányzat a város hitelszerződését
A polgármester távollétében tartották meg a februári soros ülést Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Négy beruházás – a városi mobilitási terv, két tömbházfelújítási program, illetve a művelődési ház rendbetétele – önrészeinek fedezéséhez van szüksége banki hitelre Gyergyószentmiklósnak. A helyi önkormányzatnak összesen 18 millió lejt kell kifizetnie a beruházások önrészeként, a polgármester 20 millió lejes keretet fogadtatott el a testülettel két héttel ezelőtt, negyedszeri próbálkozásra. Akkor több tanácsos is kérte a városvezetést, hogy indokolja meg, miért kétmillió lejjel nagyobb hitelfelvételre tett javaslatot, mint amennyi szükséges; akkor ezt előre nem látható kiadásokkal magyarázta a városvezetés. Most, hogy ne veszélyeztesse a hitel elbírálását, egy ötödik beruházás  – a Fogarasy Mihály szakközépiskola bentlakásának felújítása – önrészét foglalták inkább bele. Több tanácsos is rámutatott, hogy nem volt megfelelően előkészítve, átgondolva a hitelfelvétel kérdése a polgármesteri hivatalban, jogosak voltak a tanácsosok korábbi észrevételei. Nehezményezték azt is, hogy a konzultáns cég 64 ezer lejébe kerül a városnak, ezenfelül jutalékot is kell fizetni neki, ha a hitelt sikerül felvenni.

A tanácsülésen ugyanakkor  meghosszabbították a Monturist kivizsgálóbizottság mandátumát két hónappal. Mint elhangzott, akadályoztatás miatt nem tudta még elvégezni a kivizsgálást a kijelölt öt tanácsos.  Elfogadták a sportegyesületek támogatására kiírt pályázati rendszer szabályzatát is, rövidesen pályázhatnak a szervezetek.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!