Hirdetés

Minimál helyett alapcsomag-ellátás

Módosul január 1-jétől az egészségbiztosító pénztár és a szolgáltatók között kötött keretszerződések néhány pontja. A módosítások egyike a családorvosi ellátottakat, míg a másik a kórházi kifizetéseket érinti.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Minimál helyett alapcsomag-ellátás
Az egészségbiztosító pénztár székháza Fotó: László F. Csaba

Év végén lejárnak a két évre kötött keretszerződések az egészségügyi szolgáltatók és az Egészségbiztosító Pénztár között.


– A költségvetés késői elfogadása és a jogszabály-módosítások miatt most készült el az új keretszerződés, amelyet szakmai és érdekvédelmi vitára bocsátottak, éppen ezért az új szerződés várhatóan áprilistól léphet majd érvénybe – mondta Duda Tihamér-Attila, a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár elnöke.


Hozzátette: így a jelenlegi keretszerződések érvényességét március végéig meghosszabbították.


– Bevezettünk egy-két módosítást a meghosszabbított szerződéseknél, ezeket január elsejétől érvénybe léptetjük. Első és legfontosabb, hogy azok az állampolgárok, akik nem rendelkeznek biztosított státusszal, mostantól csak a családorvosnál, de jogosultak az alapcsomag-ellátásra az eddigi minimál-csomaggal szemben. A minimál-csomagon belül csupán sürgősségi és minimális alapellátásban részesülhettek azok, akik nem rendelkeztek egészségbiztosítással. Ez január elsejétől változik, és a családorvosok külön nyilvántartásba kell vezessék az így ellátott személyeket – hívta fel a figyelmet Duda.


Kiemelte: a családorvos megkapja e szolgáltatások ellenértékét. Míg a biztosított személyek esetében per capitát – fejpénzt – kap a családorvos, a nem biztosítottakra ez nem érvényes, az elvégzett szolgáltatásokért azonban fizet a biztosítópénztár. Ez egy nemzetközi finanszírozású program része, az elvégzett felmérések szerint mintegy kétmillió személyt érint, s a módosítás lehetővé teszi, hogy ők is bekerüljenek a rendszerbe.
Hargita megyében 306 449 feliratkozott személy van, ami azért nem arányos a megye lakosságával, mert a megyehatárokon átfedés van. Ebből nagyjából 244 483 személy biztosított, tehát körülbelül 62 000 személy nem rendelkezik egészségbiztosítással, ezen szeretnének változtatni az elsejével érvénybe lépő módosítással. Ártámogatott receptért, beutalóért és a családorvosokon túlmenő vizsgálatokért azonban továbbra is fizetniük kell.


– A másik, a kórházak tevékenységét érintő módosítás a kifizetések rendszerében következett be. A pandémia alatt bevezetett rendszerben a megvalósított költségeik után fizetünk, ez most megváltozik. A kórházak kifizetése továbbra is a megvalósítások szerint történik. Amit fontos megjegyezni: 15,9 százalékkal emeltük a tarifát, így a kórházak bevétele emelkedik, így le tudják födni a költségeiket. A megvalósítást plusz az új bevezetett tarifákkal kiegészített összegeket fizetjük a kórházaknak – mondta Duda Tihamér-Attila, hozzátéve:

– A kórházi elszámolásoknál visszatérünk a normalitáshoz. 

Kövessen a Facebookon!