Hirdetés

Minden öltözéket feldobnak

A székelyudvarhelyi Jakab T. Emese szívéhez mindig közel állt a kézművesség és a barkácsolás, komolyabban azonban másfél éve kezdett foglalkozni ezzel. Számos alapanyagot, technikát kipróbált, de végül a gyurma, illetve a filc és nemez mellett döntött. Előbbiből trendi, színes fülbevalókat készít, míg a filc- és nemezanyagokat kombinálva különleges, egyedi brossok születnek.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Minden öltözéket feldobnak
Fotó: Hadnagy Éva

A pedagógusként tevékenykedő, jelenleg gyermeknevelési szabadságát töltő Jakab T. Emeséhez mindig közel állt a kézművesség. A pandémia ideje alatt kezdett gyurma fülbevalókat készíteni, majd miután megnyitották virágüzletüket Nyikómalomfalván, úgy döntött, hogy a virágok mellett saját kezűleg készített ajándéktárgyakat is kínál vásárlóinak. Mint mondta, sokat ötletelt, gondolkodott, majd a textilek felé irányult a figyelme.
– Sok olyan ruhadarabja van mindenkinek, amit már nem használ, de megtart, mert majd egyszer még jó lehet. Mi is így voltunk, és innen jött az ötlet, hogy valami szépet készítsünk textilből – kezdett bele története ismertetésébe a kézműves. 

Színes anyaghasználat
Mint mondta, filcből és száraz nemezből dolgozik, de számos díszítőelem sima textilből készül. Miután kitalálja, megtervezi, kiszabja a különböző darabokat, varrásban jártasabb anyósa segítségével készülnek el különleges, extravagáns ékszerei, illetve a legkülönfélébb dísztárgyak. A fülbevalók mellett brossok, kitűzők is szép számban készülnek. 
– Bár ez nem egy olyan ékszer, amit mindenki visel, én mégis úgy gondolom, hogy érdemes nagyobb figyelmet szentelni neki, hiszen bármilyen egyszerű öltözetet nagyon fel tud dobni, de elegánssá, ünnepivé is tudja varázsolni – mondta Emese.
Brossai közt valóban számtalan különleges darabot találunk, amelyek színben és méretben is széles skálán mozognak, és a legkülönfélébben kombinált anyagok párosításából születtek. 
– Van, hogy a virágokat textilből hajtogatom, de van, hogy nemezből készül minden, és számos olyan darab is készült már, amelynek filc az alapja – részletezte.
Az ékszerek különlegességéhez talán az is hozzájárul, hogy Emese szívesen párosítja fémmel az anyagokat.
– Nagyon szeretem a különleges darabokat, és csak olyant adok ki a kezemből, ami igazán tetszik nekem is, amivel elégedett vagyok. Számomra ez jelenti az énidőt, ötletelek, gondolkodom, kitalálom, majd megvalósítom. Kikapcsolódás és feltöltődés egyaránt – tette hozzá. 
Mint mondta, viszonylag rövid, de tartalmas és termékeny időszak van a háta mögött. Amióta aktívabban foglalkozik az ékszerek készítésével, fülbevalókból száz darabnál jóval több született, de brossok is szép számban készültek.

Hadnagy Éva
 
Természet ihlette alkotások
Emese az internetről inspirálódik, de a természetből, az évszakokból is sokat merít.  Több brosson visszaköszön a virágdíszítés, az egyszerű levendulás motívumú, kis, kerek kitűzőktől a tenyérnyi nagyságú, több darabból álló remekművekig nagyon széles a választék. A kézműves ugyanakkor az évszakok színeihez is próbálja igazítani a brossok színvilágát: az őszi daraboknál a barna, sárga, narancssárga párosítások a kedveltek, a télen készült daraboknál a kék árnyalatai, a szürke, fehér kombinációk domináltak. 
Mindig arra törekszik, hogy az összepárosított színek harmóniát sugározzanak, ugyanakkor magukra vonzzák a tekintetet. 
– Úgy gondolom, hogy a brossokat nemcsak a blúzon vagy kabáton lehet hordani, hanem egy sálat, de akár egy táskát is egyedivé és nagyon különlegessé tudunk tenni vele. Szerintem a viselésüknek csak a találékonyság szab határt – vélekedett.

Hadnagy Éva

Különleges ajándékok
Emese ékszerei, akár a brossokról, akár a gyurma fülbevalókról legyen szó, egyediek és különlegesek, éppen ezért sokan ajándékként vásárolják ezeket.
– Azért szeretem az ékszerek készítését, mert végtelen lehetőséget ad az összepárosításra, nem tudok két ugyanolyant készíteni – fogalmazott. 
Hangsúlyozta: mindig törekszik valami újat kitalálni, így például karácsony előtt megszületett a Szent Családot ábrázoló kopogtató filcből, illetve a legkisebbeknek ujjbábokat is készít különböző állat- és mesefigurákkal. 
Jakab T. Emese ékszereit virágüzletében, valamint a közösségi oldalon is megtalálják az érdeklődők E’mesés néven, ami számára az alkotás mesés folyamatát jelenti. 
 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!