Hirdetés

Minden eladott termék elégtétel

Nagy népszerűségnek örvendett a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság és a Hargita Megyei Sérültek Egyesülete által szervezett jótékonysági kézműves-kiállítás és szociális szolgáltatások vására. Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője szerint ajándék lehet a jelenlétünk, a figyelmünk, a szeretetünk, és ez az esemény is ilyen ajándék kívánt lenni.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Minden eladott termék elégtétel
Fotó: László F. Csaba

A fogyatékossággal élők világnapja alkalmából tizennyolcadik alkalommal szervezett jótékonysági kézműves-kiállítást a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság és a Hargita Megyei Sérültek Egyesülete, melyet ezúttal a csíkszeredai NEST (Fészek) bevásárlóközpont egyik alagsori termében tartottak meg hétfőn. A rendezvény idén egy kísérőprogrammal is kiegészült, ugyanis a jótékonysági kézműves-kiállítással egy időben szervezték meg az első szociális szolgáltatások vásárát is, ahol a szociális téren tevékenykedő Hargita megyei szervezetek mutatkoztak be.

László F. Csaba

A huszonhárom kiállított standon egyedi kézműves termékeket vásárolhattak az érdeklődők, amelyeket a szociális intézmények és szervezetek támogatottjai készítettek, ezekért adományokat is fel lehetett ajánlani. A szociális szolgáltatások vásárát pedig tájékoztató jelleggel szervezték, ezen a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság osztályai, központjai és más meghívott civil szervezetek voltak jelen, bemutatták a társadalom legsérülékenyebb tagjainak támogatása érdekében végzett tevékenységeiket.


Hirdetés

Köszöntőbeszédében Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője elmondta:

szeretnék a sérült személyeket közelíteni a társadalom többi tagjához, és felhívni a figyelmet arra, hogy a fogyatékkal élők is ugyanolyan hasznos, értékes tagjai a közösségünknek, mint bárki más. Ők is képesek munkájuk által szép és értékes dolgokat létrehozni, egyúttal ez jó lehetőség a sérültek számára is, hogy visszajelzést kapnak munkájukra.

László F. Csaba

– Az adventi időszak az ajándékozásról szól, de itt nem csak az anyagi javakra gondolhatunk, mert ajándék lehet a jelenlétünk, a figyelmünk, a szeretetünk, és ez az esemény is ilyen ajándék kíván lenni. Igyekszünk formálni a társadalmat, hogy ne csak úgy gondoljunk a sérültekre, fogyatékkal élőkre, mint akiken segíteni kell, hanem az ellenkezőjét is megpróbáljuk bebizonyítani, megmutatni – emelte ki az intézményvezető.

László F. Csaba

Ugyanakkor hozzátette: a szociális szolgáltatások vásárán a látogatók megismerhetik a hálózat működését, szociális problémákkal küzdő személyek választ kaphatnak kérdéseikre is. Hangsúlyozta:

fontos számukra, hogy az emberek ne csak a negatív hírek kapcsán halljanak a szociális szolgáltatásokról, hanem megértsék, hogy milyen komoly munka folyik, és milyen sok embernek segítenek, egyúttal szeretnék felhívni az érdeklődő fiatalok figyelmét a segítő szakma szépségére és az önkéntes munka fontosságára is.

Fikó Csaba, a Hargita Megyei Sérültek Egyesületének elnöke rámutatott: minden eladott termék öröm és elégtétel a fogyatékossággal élők számára. Szeretnék, ha az év többi napján is elérhetők lennének az általuk készített termékek, így tervezik egy internetes platform létrehozását.

László F. Csaba

A látogatókat a közelgő ünnep hangulatát idéző kulturális programokkal is várták, fellépett a József Attila Általános Iskola tanulóinak Csicsergők kórusa, a csíkszeredai idősekből álló Sárga Rózsa Dalárda, illetve Csíkszereda Fúvószenekara is. Interaktív tevékenységeket is szerveztek, volt arcfestés, fotódoboz, és a Mikulás is meglátogatta vásárt. 

A nap végén, este hét órától az Életrevalók című filmet vetítik a Csíki Moziban, melyet a a fogyatékossággal élő személyek ingyenesen, a közösség tagjai pedig 5 lej ellenértékében nézhetnek meg.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!