Hirdetés

Mikortól is gyarapodik a „gyermekpénz”

HN-információ

Keddi lapszámunkban írtunk arról, hogy a honatyák által nemrégiben elfogadott törvény értelmében megduplázódik az úgynevezett gyermekpénz (a hivatalos megnevezés szerint állami gyermekpótlék), s annak nyomán mintegy 3,5 millió hazai kiskorú havi illetménye fog megemelkedni. E törvényt, pontosabban annak kihirdetését az államelnök amolyan ajándéknak szánta a nemzetközi gyermeknap alkalmából, de az végül is csak a Hivatalos Közlöny június 2-i számában jelent meg, a 2015/125-ös törvényről van szó.

[caption id="attachment_2547" align="aligncenter" width="620"]Gyermekeknek szóló rendezvény a csíkszeredai Szabadság téren. Sok kedvezményezett Fotó: Balázs Árpád Gyermekeknek szóló rendezvény a csíkszeredai Szabadság téren. Sok kedvezményezett Fotó: Balázs Árpád[/caption]

Hecser Zoltán hecser.zoltan@hargitanepe.ro

Érdekes története van ennek a törvénynek. Talán azzal kellene kezdenünk, hogy 2014 októberében a Hivatalos Közlönyben megjelent a 2014/65-ös sürgősségi kormányrendelet, amely révén módosítottak és kiegészítettek egyes jogszabályokat. Nos, ebben a kormányrendeletben jobbára szociális jellegű előírásokról van szó, nevezetesen a fogyatékkal élő személyek jogainak promoválására és védelmezésére vonatkozó 2006/448-as törvény, a gyermekek jogainak védelmezésére és promoválására vonatkozó 2004/272-es, valamint a családfenntartási pótlékra vonatkozó 2010/72-es törvény módosításáról és kiegészítéséről. E kormányhatározat értelmében például 2015. január 1-jétől a hátrányos anyagi helyzetű családok esetében a gyermekeket megillető pótlékot emelték meg, s úgy tudni, hogy az országos viszonylatban 600 000 gyermeket érintett. Ezzel annak idején dicsekedett is a kormányfő és a munkaügyi miniszter. Nos, ezt a sürgősségi kormányrendeletet tűzte napirendjére a megelőző hetekben a parlament. A képviselőházban május 20-án vitatták meg és hagyták jóvá, s akkor és ott az egyik liberális képviselő, Cristina Pocora egy meglepő indítvánnyal rukkolt ki, nevezetesen a kiskorúakat úgy általában megillető állami pótlék kvantumának a megduplázását illetően. Annak értéke abszolút számban kifejezve jelenleg 42 lej, s ilyenképpen az 84 lejre fog megemelkedni. Ezzel a képviselők által elfogadott indítvánnyal kiegészítették egy újabb szakasszal a szóban forgó sürgősségi kormányrendeletet. Tehát gyakorlatilag egy adott előírásokat tartalmazó sürgősségi kormányrendelet törvénnyel történő „szentesítése” keretében került be ez az új bekezdés, amely révén egyébként módosították az állami gyermekpótlékra vonatkozó 1993/61-es törvénynek a szóban forgó pótlék „nagyságrendjére” vonatkozó előírását.

Egyetértett a kormányfő, de… Május 20-án a véletlenek egybeesése folytán kormányülésre is sor került, s ott a parlament döntését nyugtázta Victor Ponta kormányfő, azt hangoztatta, hogy a szociál-demokrata párt lévén pártja örvend ennek a lépésnek, hozzáfűzve azt is, hogy ugyanazzal kapcsolatosan a kormány nem fogalmazott meg álláspontot, de „azt nem is kérte tőlünk senki”. Továbbá utalt arra is, hogy kötelességének érezte az államelnök informálását abban a tekintetben, hogy a parlament által meghozott intézkedés éves viszonylatban 1,8 milliárd lej értékű költségvetési többletkiadást jelent, s erről tájékoztatni fogja a képviselőházat is. Június 1-jén már azt nyilatkozta, hogy aznaptól előreláthatólag érvénybe is léphet a törvény és lesz pénzügyi fedezet az idei költségvetési pluszkiadásra. Másnap, június 2-án a parlamentben ismertette Románia gazdasági helyzetét, s úgy mellékesen megjegyezte azt is, hogy a parlament által megduplázott gyermekpénz egy rendkívül fontos intézkedést jelent, s azt gyakorlatba fogja ültetni a kormány. Ugyanaznap újságírói kérdésre válaszolva azt közölte, hogy tudtával aznap meg is fog jelenni a törvény a Hivatalos Közlönyben (mint ahogy meg is jelent), de a pénzre még várni kell. Hosszas magyarázkodásba kezdett, többek között az állítva, hogy a június hónapra vonatkozó állami pótlékot a következő hónapban folyósítják, és ez mindig is így lesz, történetesen az adott hónapit a következő hónapban adják. A jelenlegi körülmények között azonban mielőtt kifizetésre kerülne a gyermekpénz, szükséges az állami költségvetés kiigazítása, erre pedig a hatályos jogszabályok értelmében csak július 1. után kerülhet sor. Nos, ezek szerint majd a költségvetés-kiigazítás révén utalják ki azt a 900 millió lejt, ami fedezetét képezi az idén folyósítandó, megemelt gyermekpénznek. Nem idetartozik, de hozzáfűzte azt is, hogy a sürgősségi kormányrendelet értelmében január 1-jétől már a nehéz helyzetben lévők gyermekei megemelt pótlékban részesülnek, s azok esetében a mostani újabb megemelés eredményeként a havi pótlék értéke el fogja érni a 126 lejt. Amit felvázolt a kormányfő, abból nem tudjuk kihámozni a valós helyzetet. Nem, mert kissé zavarosnak tűnik az ügy. Mi úgy tudtuk és úgy tudjuk, hogy az adott hónapban esedékes pótlékot abban a hónapban folyósítják. Ezek szerint viszont hét hónapról van szó, s akkor a szükséges költségvetési ráfordítás nem 900 millió lej, hanem annál több. Egy dolog azonban bizonyos: a szóban forgó 2015/125-ös törvény mai naptól hatályos.

Kövessen a Facebookon!