Hirdetés

Metszeni, de hogyan?

A Digitális Agrárakadémia Magyarország Digitális Agrárstratégiájának kiemelkedő része. A projekt célja a Kárpát-medencei magyar termelők felkészítése a digitális megoldások alkalmazására. Szakembereik székelyföldi körúton vettek részt.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Metszeni, de hogyan?
Online gyakorlás, hogy jobban menjen élesben Fotó: Hadnagy Éva

Digitális megoldások a kertészetben címmel hallgathattak előadást a gazdák Farkaslakán múlt héten, amikor a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének meghívására székelyföldi körúton vettek részt a magyarországi Digitális Agrárakadémia szakemberei. Az eKÖZIG Zrt. képviselői látogattak Far­kas­la­ká­ra, szakembereik a digitális kertészet, metszés témakörből nyújtottak ízelítőt a helybéli gazdáknak, ugyanakkor bemutattak egy általuk fejlesztett meteorológiai állomást is, továbbá egy nagyon nagy felületű fűtőberendezést, amelyet a kertészetekben, a gyümölcsfák megvédése céljából lehet használni.
Molnár Bianka, az eKÖZIT Zrt. munkatársa, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének Phd-hallgatója, kertészmérnök vezette be a jelenlévőket a digitális metszés világába. Mint mondta, a precíziós gyümölcstermesztést nagyon fontosnak tartja, hiszen ebben a nehéz világban, amikor nagyon sok minden sújtja a mezőgazdaságot, mint például a szélsőséges időjárás, maximálisan kell kihasználni azt a potenciált, amit egy ültetvény, egy adott gyümölcsfaj nyújthat. Pár év alatt online is elérhető oktatási anyagot fejlesztettek ki. Prof. dr. Gonda Istvánnal együtt végezték el ezt a munkát és állították össze a tananyagot, amelyet egyben az ő hagyatéka alapján fejlesztettek ki.
A MetszONline oktatási anyag több évtized munkáját öleli fel, amely az általános ismeretek mellett speciális ismereteket, fogalomtárat, teszteket, vizsgaanyagokat és interaktív megoldásokat tartalmaz, ugyanakkor hatalmas képanyaggal rendelkezik. Mindezek specifikusan, több gyümölcsfajra lebontva – almára, cseresznyére, meggyre, őszi- és kajszibarackra, valamint szilvára vonatkozóan.
A digitális tananyag bemu­ta­tá­sa következett, gyümölcsfajtákra lebontva. Meg­tud­hattuk,miért fontos a fák metszése, milyen formákat milyen módszerekkel lehet elérni, annak érdekében, hogy növeljék a termőfelületeket. A megfelelően elvégzett metszéseknek köszönhetően ugyanis akár 30 százalékos minőségjavulás is elérhető, de a hibásan végzett metszés késlelteti a termőre fordulást és az évenkénti gyümölcshozamot.
A szakember ugyanakkor arra is kitért részletesen, hogy mennyire fontos a koronaforma kialakítása, ezáltal pedig milyen hatalmas mértékben növelhető a benapozottsági érték. A digitális tananyagot hobbikertészek és gyümölcstermesztők egyaránt használhatják. 
 

Kövessen a Facebookon!