Hirdetés

Messiék nyerték az aranycsatát

Az argentín labdarúgó-válogatott története harmadik világbajnoki aranyérmét nyerte, miután vasárnap, a luszaili döntőben 2-2-es rendes játékidő és 3-3-as hosszabbítás után tizenegyesekkel 4-2-re legyőzte Franciaországot. A dél-amerikaiak 1978 és 1986 után jutottak újra a csúcsra.

Szász Csaba
Becsült olvasási idő: 3 perc
Messiék nyerték az aranycsatát
Argentína harminchat év után lett újra világbajnok Fotó: fifa.com

Négy héttel ezelőtt a Katar–Ecuador-találkozóval rajtolt, 63 összecsapás lejátszása után pedig vasárnap az Argentína–Franciaország-döntővel zárult a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság.

Az argentin Messi és a francia Mbappé, a két (klubszinten egyaránt a PSG-t erősítő) kulcsember csatájában a dél-amerikaiak fantasztikus játékkal az első félidőben lenullázták a franciákat, akiknek pillanataik sem voltak. Az argentin válogatott a hétszeres aranylabdás Lionel Messi tizenegyesével szerzett vezetést a 22. percben. Aztán jött Di María, aki az egész kieséses szakaszban összesen nyolc percet kapott, és aki ezúttal kezdőként bő fél óra alatt kivégezte a franciákat, megduplázva az argentin előnyt a 35. percben.

A franciák a 68. percben jöttek rá, hogy vb-döntőben játszanak, ekkor volt az első kapura lövésük, hogy aztán jöjjön Mbappé, aki először tizenegyesből, majd akcióból is gólt lőtt az argentin csapatnak, 97 másodperc alatt a sírból hozta vissza a mérkőzést.

A rendes játékidőben több gól nem született, a kétszer negyedórás hosszabbításban Messi és Mbappé is betalált, utóbbi mesterhármast ért el, mint később kiderült, ez csak a gólkirályi címre volt elég, vb-címre már nem. Ugyanis a tizenegyespárbajban a dél-amerikaiak nem rontottak, a franciák azonban kétszer is, így Argentína lett a világbajnok!

Foci-vb, döntő
Argentína – Franciaország 3–3 (2–0, 2–2, 3–3, tizenegyesrúgásokkal 4–2).
Gólszerzők: Lionel Messi (23., 108.), Di María (35.), illetve Mbappé (80., 82., 117.).

Kövessen a Facebookon!