Hirdetés

Mesél a múlt Gyergyószentmiklóson

A nemzeti összetartozás napján nyitották meg azt a nagyszabású várostörténeti kiállítást, amely a Vákár család történetén keresztül enged betekintést Gyergyószentmiklós múltjának emlékezetes időszakaiba. Vákár P. Artúr és Vákár Tibor közéleti személyiségek tárgyi és szellemi hagyatéka száz évvel a trianoni döntés után visszakerült Gyergyószentmiklósra a Felemelt fővel című kiállítás által.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Mesél a múlt Gyergyószentmiklóson
Várostörténet gyergyói személyiségek életútjának prizmáján keresztül Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A vasárnap délutáni eseménysorozat a gyergyószentmiklósi örmény temetőben kezdődött, ahol Vákár P. Artúr sírjánál helyezték el az emlékezés koszorúit, majd az örmény templomban folytatódott a Magyar Géniusz programban megvalósult kiállítás megnyitójának első mozzanata. 

A köszöntőbeszédek sorában Csergő Tibor András polgármester hangsúlyozta, hogy a Felemelt fővel című kiállítás egyfajta kitekintés, általa erősíthetjük a nemzeti szolidaritást, az összetartozás érzését.  Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében Percze László konzul mondta el ünnepi gondolatait, feltéve a kérdést:

lehet-e ünnepelni a nemzeti összetartozást akkor, amikor ennek az ellenkezője, a nemzeti közösség szétszakítása történt meg? 

Azt ünnepelhetjük, hogy mégis lehet reménnyel a jövőbe tekinteni, mert az eltörlés és felejtés politikája kudarcot vallott, a szívek erősebbnek bizonyultak. A mai világ kihívásai közepette a tét mindannyiunk számára közös: egyszerre kell megmaradni magyarnak, ugyanakkor értelmes és méltó életkörülményeket kell biztosítani az egyes embereknek, bárhol is éljenek. Szükségünk van és lesz egymásra ebben a nehéz küzdelemben, mert a ránk háruló feladat nem csekély; ebben a küzdelemben az anyaország ugyanúgy számít az erdélyi magyarságra, mint ahogyan az erdélyi magyarok is mindig számíthatnak Magyarországra: ezt a tényt érdemes emelt fővel és méltósággal megünnepelni – adta meg a választ Percze László konzul.

Boncina-Székely Szidónia

Az ünnepség meghívottja volt Csapláros Andrea, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke, aki ismertette a Magyar Géniusz programot és a szövetség munkáját. Vákár Tibor építész szakmai hagyatékának jelentős részét a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ őrzi: az intézmény nagyban segítette a kiállítás létrejöttét. Dr. Almássy Kornél igazgató Vákár Tibor munkásságáról beszélve elmondta: egész életére hatással volt a gyermekkori környezet, az erdélyi táj és építészeti hagyományok. 
Az ünnepségen jelen volt ifj. Vákár Tibor, aki a gyergyói múzeum rendelkezésére bocsátotta politikus nagyapja és építész édesapja tárgyi hagyatékát, hogy a kiállítás létrejöhessen. 

Annak ellenére, hogy Vákár P. Artúr Gyergyószentmiklóson nyugszik, fia, Vákár Tibor pedig Budapesten, a kiállítás által lélekben egyesült a család, és visszatért a városba

– mondta el a megnyitón ifj. Vákár Tibor.

Ferencz-Mátéfi Kriszta múzeumigazgató kiemelte: a Vákár családdal való közös munka és kapcsolat nem ér itt véget, hiszen a történetnek nagyon sok kibogozatlan szála van, ebben a munkában számítanak a család tagjaira a jövőben is. Az együttműködés részeként Vákár Márta, Vákár P. Artúr egyik unokája a szülei gyergyószentmiklósi esküvőjén használt oltárterítőt ajándékozta a múzeumnak. A kiállítás helyszínére érkezve Kaján Imre, a kiállítás főkurátora és Gáll Levente, a Tarisznyás Márton Múzeum munkatársa rendhagyó tárlatvezetésre hívta a nagyszámú érdeklődőt.

A személyes tárgyakkal berendezett szobarészlet, az installációk, a kinagyított fotográfiák és a nagy méretű információs felületek végigkísérik a látogatót a család történetén, Gyergyószentmiklós polgárosodásának folyamatán és azokon a politikai-társadalmi- szellemi változásokon, amelyekben Vákár P. Artúr politikusként, közíróként, Vákár Tibor pedig építészként, képzőművészként vett részt. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!