Hirdetés

Mentőöv és hiánypótló kezdeményezés

Hétvégén ér véget a harmadik alkalommal megrendezett Erdélyi Vállalkozói Iskola (EVI), amely ezúttal nem a kezdőknek, hanem a haladóknak szólt. A nagy sikernek örvendő vállalkozói képzés más volt abban is, hogy a résztvevőket nagyvárosokba is elvitték, hogy tanulhassanak a „nagyoktól”. Egyre inkább kirajzolódik, hogy az EVI nemcsak kézzelfogható tudást nyújt, hanem közösségformáló ereje sem elhanyagolható.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Mentőöv és hiánypótló kezdeményezés
A programot folytatják. Vállalkozókat nevelnek Fotó: Asztalos Ágnes

A Székelyudvarhelyen zajló záróeseményre már pénteken begyűltek a képzés résztvevői és oktatóik, ám kora délután, még a munka rajtja előtt a sajtó képviselőinek is összefoglalták az EVI+ tanulságait, tapasztalatait a Harghita Business Center (HBC) vállalkozói inkubátorházban.
Idén érkezett harmadik kiadásához az EVI, ami a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT), a HBC és a Műhely – L’atelier Egyesület kezdeményezésére jött létre. Az idein csavartak egyet – ahogy Szakács-Paál István, az inkubátorház menedzsere fogalmazott, és olyan emelt szintű képzést terveztek meg, amelyre már azokat a cégtulajdonosokat hívták, akik mögött minimum három lezárt pénzügyi év vagy legkevesebb 500 000 euró üzleti forgalom áll az alapítás óta eltelt időszakban, illetve akik társalgási szinten beszélik a román nyelvet. Ráadásul ezúttal részvételi díjat is kértek 3000 lej értékben. Próbának szánták mindezt, kíváncsian arra, hogy lesz-e így igény a kurzusra, lesznek-e, akiknek megéri ennyit fizetni a tudásért. A túljelentkezés ezúttal sem maradt el, így lehetőségük nyílt a 15 legmotiváltabb hallgatót kiválasztani. A „beugrókból” összegyűlt összeg egyébként az egy főre jutó költségek egynegyedét tette ki – tudtuk meg.

Asztalos Ágnes


Gergely László Zoltán, az RMKT csíkszeredai fiókjának vezetője a négy hétvégét felölelő tanfolyam tartalmáról beszélt. Az első tömb Csíkszeredában zajlott a Kemény Dénes vezetői akadémia trénereivel, a következőn Budapestre utaztak, ahol többek között megismerhették a Cápák Között című műsor legnagyobb nyerteseit, illetve betekintést nyerhettek a legizgalmasabb budapesti startupok és tech-cégek irodáiba. Abból kiindulva, hogy az erdélyi vállalkozások gyakran bizalmatlanul tekintenek a bukaresti üzleti világra, a román fővárosba is elvitték a hallgatókat, ahol igazi „nagyágyúktól” tanulhattak, például Európa egyik legsikeresebb vállalkozójával, az eMAG alapítójával, Iulian Stanciuval is beszélgethettek. Ezeken az alkalmakon kiscsoportos és személyes mentorálásban is részesültek a résztvevők. Az utolsó hétvége központi témája a protokoll és tárgyalástechnika, majd az oklevelek átadásával tesznek pontot az EVI+-ra.
Életem végéig tudnám ezt csinálni – ezt mondta az egyik résztvevő, a marosvásárhelyi Sólyom Orsolya, aki második generációs vállalkozóként gyakran érezte, hogy a kérdéseivel egyedül maradt. Mentőöv volt számára éppen ezért az EVI (amelyen most már másodszor vett részt), nagy élményt jelentett a bukaresti hétvége, ahol megtapasztalhatta, hogy az emberi faktor a csúcson sem tűnik el. A képzés legnagyobb hozadéka számára a kapcsolatépítés. Ehhez kapcsolódott a kovásznai Luka Levente, aki szerint biztonságérzetet ad, hogy van, ahová fordulni, ezért is mondta, hogy hiánypótló rendezvény az EVI.
Vállalkozói nevelés nélkül nincs gazdasági fejlődés – mondta ki a lényeget Nagy Károly, az RMKT elnöke. Az EVI fő célja, hogy versenyképesebbek legyenek az erdélyi vállalkozók, az EVI+ programjának összeállításakor is ezt tartották szem előtt. Elhangzott az is a sajtótájékoztatón, hogy az itthon maradás egyik záloga, hogy az erdélyi vállalkozók kezdjenek itthon üzletelni.
Az EVI+-ra Erdély több településéről érkeztek a résztvevők, egyharmaduk képviselte a nőket. Szakács-Paál István és Nagy Károly a végén még bejelentette, hogy a programot folytatják, jövőre szeretnének kezdőknek szóló EVI-t és haladó szintű képzést is meghirdetni.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!