Hirdetés

Megyebeliek a Delta Ralin

HN-információ

Pénteken és szombaton rendezik a hazai ralibajnokság harmadik futamát, a Delta Ralit, a viadal egyben az Európa-kupa ötödik állomása is. A rajtnál lesz a csíkszeredai páros, Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre, de elindul a tusnádfürdői Alin Neagoe is. A nemzetközi kiírásban egy dubaji, két bolgár és egy cseh páros is szerepel.

[caption id="attachment_2337" align="aligncenter" width="960"]A negyedik helyről előrébb lépnének a megyei pilóták Fotó: Balázs Attila A negyedik helyről előrébb lépnének a megyei pilóták Fotó: Balázs Attila[/caption]

Kopacz Gyula kopacz.gyula@hargitanepe.ro Ahétvégén rendezik a hazai ralibajnokság harmadik futamát, a Tulcea és környékén sorra kerülő Delta Rali a hazai pontvadászat mellett az Európa-kupa ötödik állomása is. A viadalra előzetesen 55 páros nevezett, közöttük megtalálható a csíkszeredai Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre duó is, valamint elindul a tusnádfürdői Alin Neagoe is, akinek Colceriu Sorin navigál majd. A nevezési listán egy dubaji–német közös páros, egy bolgár–magyar, és egy cseh, valamint egy bolgár kettős is szerepel. A Delta Rali az idei ralibajnokság második nemzetközi futama, így a szervezők az elmúlt évi kiíráshoz képest új pályákat is beiktattak a kiírásba. Pénteken három pályán, szombaton szintén három szelektíven megy végig a mezőny, egy kivételével minden szakaszt két-két alkalommal teljesítenek a sportolók. Pénteken előbb a 19,15 kilométeres Telita, majd a 18,63 kilométeres Cocosu szelektíveken megy kétszer végig a mezőny, este fél kilenctől pedig Tulcea központjában tartják a szuperszpeciált. Szombaton három szakaszt két-két alkalommal teljesítenek az autósok, a 6,7 kilométeres Slava Rusa gyorsot a 9,82 kilométeres Babadag és a 14 kilométeres Eoliene nevű szelektívek követik. A verseny során 521,5 kilométer vár a mezőnyre, ebből 139,86 kilométer a gyorsasági szakaszok összhossza.

Kiváló pályák Az elmúlt évhez képest a Slava Rusa nevű szelektív került be a programba, a közel hét kilométeres szelektív a mezőny számára ismeretlen, ám itt sem panaszkodtak a sportolók a pályabejárás során: ahogy a Delta Rali többi szakasza, úgy ez is kiváló minőségű. A Tulcea környéki murva pályákról már az elmúlt években azt mondták a résztvevők, hogy ugyan nagyon porosak, de remek és gödörmentes az útfelület, ezért majdnem az aszfaltutakra alkalmazott beállításokkal mennek a versenygépek, az erőforrásokat pedig olykor a motortiltásig lehet húzni. A pályákon nagyon sok az egyenes szakasz, melyet olykor kilencvenfokos kanyarok követnek, ezért a féktávra kell a legjobban figyelni. – A Slava Rusa nevű szelektívet leszámítva tavaly ugyanezeken a pályákon mentünk, és akkor is meglepett, hogy mennyire gyorsak, a sok egyenes technikás és erős kanyarokkal ér véget. A szelektívek a többi, az országban használatos murvás pályákhoz képest szélesek, így könnyebb íveket választani a kanyarokban, de a fékezési zónákra nagyon figyelnünk kell, mert hamarabb megcsúszik a finom homokos és kavicsos talaj miatt – mondta lapunknak Teslovan Adrian, a csíki páros pilótája. Cseh Vajk Imre szerint nehéz lesz a verseny, hiszen a Dacia Logan-kupában nagyon sok a nevező, így minden pillanatban összpontosítani kell. – A pályák gyorsasága miatt mindenki padlógázzal megy majd, a különbség a versenyzők között abból fog adódni, ki mennyire tudja lerövidíteni a fékutat. Aradon egy sajnálatos technikai hiba miatt kellett feladjuk a versenyt (tönkrement az autó sebességváltója – szerk. megj.), azóta a váltót kicseréltük, és remélem, hogy nem csak befejezzük a versenyt, hanem dobogóra is állhatunk – mondta a csíki navigátor. A Teslovan–Cseh páros nem titkolt célja, hogy a győzelemre hajtanak, de mindenképpen előrébb akarnak végezni, mint tavaly, amikor a negyedik helyen zárták a Delta Ralit.

Nevezők Előzetesen 55 versenypáros nevezett a Delta Ralira, ebből 11-en az Európa-kupa-értékelésben szerepelnek, a hazai bajnoki értékelésre pedig 51-en iratkoztak. Csupán három olyan versenypáros lesz, aki csak az Ek-futamra adott le nevezést. Az Arad Rali után Tulceán is rajthoz áll a dubaji Rashid al-Ketbi, akinek a német Karina Hepperle navigál egy Ford Fiesta R5-tel, a bolgár Geradzsiev Georgi és Gadzsev Georgi egy Ford Fiesta R2-t terelget majd, a cseh Tomáš Pospíšilík és Lukáš Vyoral duó egy Citroen C2R2 Max-szal áll rajthoz, ahogyan a bolgár Ekaterina Sztratieva is, akinek a magyar Nyírfás Juliánna navigál majd. A bajnoki tabellát vezető Simone Tempestini, és édesapja, Marco Tempestini, valamint Bogdan Marisca és Keleti Edwin is Ford Fiesta R5-tel áll rajthoz, a tusnádfürdői Alin Neagoe Colceriu Sorinnal a jobb egyben egy Subaru Imprezával versenyzik majd a 11-es géposztályban. A Dacia Logan-kupának nagyon népes a mezőnye, összesen 12 pilóta nevezett, ez pedig hazai rekord, míg a 9-es géposztályban összesen húszan hajtanak a pontokért. A Hargita Megyei Ralibírók Kollégiumának három tagja lát el sportbírói feladatokat a hétvégi Delta Ralin.

Kövessen a Facebookon!