Hirdetés

Megváltozik a megyeszékhely arculata

A következő években olyan beruházásokat valósítanak meg Csíkszeredában, amelyek megváltoztatják a város arculatát – hangzott el Korodi Attila, a megyeszékhely polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján. Az elöljáró elmondta: a fejlesztési minisztériummal 145,7 millió lej értékben írt alá finanszírozási szerződéseket az önkormányzat.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Megváltozik a megyeszékhely arculata
Korodi Attila ismertette a következő időszak beruházásait Fotó: László F. Csaba

A csíkszeredai önkormányzat három minisztériumhoz (fejlesztési, környezetvédelmi és oktatási) nyújtott be pályázatokat az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) kiírásaira. A fejlesztési minisztérium már lezárta a pályázatait, a csíkszeredai önkormányzat tizenkét pályázat esetében aláírta a finanszírozási szerződést is. Ezeket a tervezett beruházásokat ismertette Korodi Attila.

A sajtótájékoztatón elhangzott: Csíkszereda önkormányzata összesen 145,7 millió lej értékben nyert támogatást. Korodi Attila elmondta: az említett összegnél a beruházások végső értéke nagyobb lesz, mert utólag hozzáadják még önrészként az utóbbi évek építőanyag-drágulásaiból fakadó különbözetet. A projekteket is bemutatta, amelyek a következők: a város négy középületének, a Városháza székhelye, a Városháza ügyfélközpontja, a Csíki Játékszín és a Nagy Imre Galéria felújítása; három pályázatban tizenegy tömbház hőszigetelése fog megvalósulni, ezek a Decemberi forradalom utca 13., 34/A, Festő Nagy István sétány 12/A, Gál Sándor utca 2–4., Kossuth Lajos utca 17., 19., 21., 23., Lendület sétány 2–4., Márton Áron utca 1/AB, Nárcisz sétány 1.; egy hatlakásos ifjúsági ház építése; tíz elektromos busz vásárlása és töltőállomások telepítése; a városban meglevő kerékpárutak felújítása és további, új kerékpárutak építése; városrendezési dokumentációk elkészítése és negyvenöt elektromos töltőállomás létesítése; a „smart city” térfigyelő kamerarendszer és diszpécserszolgálat létrehozása.

A polgármester megjegyezte: a nagyszámú projekt a tervezői és intézményi kapacitásokon is túlmutat, ezért pillanatnyilag inkább a minőségi munkára összpontosítanak, nem a végső határidőkre. A következő időszakban, a 2021–2027-es uniós költségvetési ciklus végére olyan fejlesztéseket, feladatokat fognak megoldani, amelyekre korábban nem volt lehetőség és anyagi erőforrás. Ha minden a tervek szerint halad, ezeket a projekteket kivitelezve teljesen megváltozik a város arculata – hangsúlyozta az elöljáró.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!