Megőriznék az őshonos fajtákat

Több gyergyói önkormányzat – Gyergyóditró, Gyer­gyóalfalu és Gyergyószent­miklós – biztosít a településen élő családok számára gyümölcsfacsemetéket:  a program révén nemcsak a faültetés fontosságára, az őshonos fajták megmentésére is felhívják a figyelmet. 

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 2 perc
Megőriznék az őshonos fajtákat
Csemeteültetés. Fajtamentés Fotó: Vass Tamás

Gyergyóditróban 2021-ben indította el az önkormányzat a gyümölcsfa-programot: a lakóknak igénylést kellett benyújtaniuk a polgármesteri hivatalban, megjelölve azokat a fajtákat, amelyeket ültetni szeretnének. A programhoz idén több mint 700 család csatlakozott a településen, minden igénylő három facsemetét kapott. Puskás Elemér polgármester érdeklődésünkre elmondta: minden család írott útmutatót is kapott a gyümölcsfák ültetéséről és metszéséről. 
– Az Illyefalváról származó gyümölcsfákat a ditrói családok, illetve a településen területtel rendelkezők igényelhették idén is, a programban való részvétel legfontosabb feltétele, hogy ezeket a fákat a településen kell elültetni – hangsúlyozta Puskás Elemér. 
Hozzátette: a több mint 2300 facsemetét az önkormányzat munkatársai és a helyi tanácsosok segítségével juttatták el a lakossághoz.
Gyergyóalfaluban 800 facsemetét fognak kiosztani a családoknak a húsvét utáni időszakban: az őshonos körte- és almafacsemetéket igénylőket nyilvántartásba veszi az önkormányzat. 
– Az elkövetkező időszakban szeretnénk nyomon követni a gyümölcsfák fejlődését, növekedését, megfigyelni, melyek az ellenállóbb fajták, ezért minden igénylő adatait nyilvántartásba vesszük – mondta Bege László Balázs alpolgármester. Hozzátette: nem kellett kérést benyújtani a facsemeték igénylésére, azok kiosztása kertészeti szakember által történik, hogy a lakók minden felmerülő kérdésre választ kapjanak az ültetéssel, gondozással kapcsolatban. 
Gyergyószentmiklóson a helyi RMDSZ családonként két gyümölcsfát ad mindazoknak, akik igénylik azt, saját területtel rendelkeznek, és családjukban van legalább egy kiskorú is. A programban való részvételhez a gyergyószentmiklósi RMDSZ-irodában, a Szabadság tér 23. szám alatt lehet igénylést letenni; a gyümölcsfákat április 15. után kapják meg a családok. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!